Yhdistysmisavustus auttoi Parikkalan taloutta tasapainoon

Kunnan on saatava menot kuriin ennen vuotta 2010.

PÄIVI VENTO

PARIKKALA. Parikkalassa asiakaspalvelujen ostot kasvoivat lähes 14,4 prosenttia, miljoona euroa. Myös muiden palvelujen ostot kasvoivat voimakkaasti, 250 000 euroa. Talousjohtaja Unto Silvennoinen näkeekin, että tällaiset nousut eivät ole kunnan tulopohjan kehitykseen nähden mahdollisia pitkän päälle. Tulokehitys sinällään on ollut ihan hyvä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg myöntää, että sosiaali- ja terveyspuolen menopuoli kasvaa reippaasti. Viime vuonna erikoissairaanhoito ylitti budjettinsa viisi prosenttia, 304 000 euroa. Berg huomauttaa, että rahalle on kyllä saatu vastinetta; parikkalalaiset ovat saaneet tarvitsemaansa terveydenhoitoa.

– Mutta kyllä tulot ja menot pitää saada tasapainoon. Valtuusto tulee pitämään strategiaseminaarin.

Kuntaliitoksen yhdistymisavustus päättyy vuonna 2010. Korvaavaa rahaa on vaikeaa löytää. Vuosikate oli nyt 1,7 miljoonaa, jossa laskua edellisvuoteen 350 000 euroa. Yhdistymisavustuksen vaikutus vuosikatteeseen on runsaat 1,3 miljoonaa ja kiinteistöjen myynnin 600 000 euroa.

– Normaalirahoituksella vuosikate olisi ollut noin 200 000 euroa miinuksella ja tilikauden tulos 1,2 miljoonaa alijäämäinen, Unto Silvennoinen selvittää. Yhdistymisavustus meni näin kokonaan talouden tasapainottamiseen.

Silvennoinen sanoo, että vuoden takaiset ilonaiheet ovat kääntyneet päälaelleen. Väkiluku on kääntynyt laskuun, menokehitys on kiihtynyt ja erikoissairaanhoidossa mentiin nyt yli tasalaskutuksen.

VIIME VUONNA Parikkalassa tehtiin merkittäviä rakenteellisia muutoksia kouluverkossa ja ruokahuollossa.

– On hyväksyttävä se tosi asia, että kustannussäästöjä alkaa uudistuksista syntyä vasta sitten, kun toiminnot on saatu vakiinnutettua, kunnanjohtaja Alpo Kosunen huomauttaa.

Kunnanjohtaja näkee, että tuloveroprosentti pysyy valtuustokauden loppuun ennallaan, eikä kiinteistöveroihinkaan ole tulossa korotuksia.

– Henkilöstön saatavuus on yksi tulevaisuuden ongelmista. Siitä on jo merkkejä lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan saatavuudessa.

Kirjoittaja:
Päivi Vento