Andrei Nekrasov säilytti Luumäellä Litvinenko-materiaalia

Murtopaikalta löytyi venäläistä tupakkaa. Ohjaaja kertoo pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta.

ANU PYYHTIÄ

Ohjaaja Andrei Nekrasov säilytti Luumäen-talossaan myös tuoreen Litvinenko-dokumentin taustamateriaalia. Nekrasov kertoo paikalta löytyneen muun muassa venäläistä tupakkaa.

Nekrasov antoi Etelä-Saimaalle haastattelun sähköpostitse.

Nekrasovin mukaan huhtikuussa tapahtuneen murron yhteydessä vahingoitettiin hänen aiempien elokuviensa filminauhoja, käsikirjoituksia, kirjeitä ja kirjoja.

– Talossa oli myös joitakin tulosteita sähköpostikirjeenvaihdostani Litvinenkon kanssa, mutta luonnollisesti minulla oli varmuuskopiot niistä.

– Paikallinen poliisi näyttää kertoneen lehdistölle, että syylliset löytyvät paikallisesta juopottelevasta nuorisosta. Minä luotan Suomen poliisiin, mutta minun täytyy sanoa, että löysin venäläisiä tupakantumppeja enkä minä polta.

Nekrasov sanoo ehtivänsä Luumäelle valitettavan harvoin.

– En vietä paljon aikaa talossa mutta käyn siellä säännöllisesti. Rakastan sitä paikkaa ja pidin sitä turvallisena. Olen yrittänyt kunnostaa sitä mutta tähän mennessä en ole onnistunut hyvin. Sen tehdäkseni tarvitsisin uskollisen ystävän tai paljon rahaa, mutta sitä saadakseni minun pitäisi tehdä viihde-elokuvia, sen sijaan että teen dokumentteja Venäjästä.

Nekrasov myöntää olevansa peloissaan.

– Kyllä, pelkään turvallisuuteni puolesta. Joidenkin venäläisten tiedotusvälineiden sävy on ollut hyvin uhkaava. Esimerkiksi Izvestija kirjoitti, että hyökkään Putinin henkilöä vastaan ja että se on hyvin vakava asia. Se nosti esiin, että syytän Putinia kontakteista kolumbialaisiin huumekartelleihin, vaikka dokumentissa tämän sanoo Litvinenko.

– Tämä on teloituskomppanian tyyliä: levittää tietoa, joka luo tarinan ja motiivin valmiiksi mahdolliselle iskulle. Eli voidaan syyttää kolumbialaisia huumepiirejä Venäjän salaisen palvelun sijaan.

Ohjaaja on iloinen siitä vastaanotosta, jonka hän koki Litvinenko-dokumenttinsa saaneen Cannesissa.

– Näin kymmenien ihmisten itkevän, kun he lähtivät Grand Palais’n näytöksestä. Lehdistön kiinnostus on ollut massiivista. Lehdistötilaisuus oli täyteen ahdettu ja haastatteluja oli loputtomasti.

– Luulen, että länsi tuntee syyllisyyttä siitä, että on ollut välinpitämätön Venäjän vaarallisia sotkuja kohtaan niin kauan.

Dokumentti on uutisoitu laajasti myös Venäjällä.

– Suurin osa uutisoinnista on ollut negatiivista ja antanut ymmärtää, että olen Venäjän vihollinen. Mitä en tietenkään ole.

– En usko, että dokumentilla on mitään mahdollisuutta päästä julki Venäjällä ennen kuin hallinto vaihtuu.

Britannian viranomaiset päättivät viikko sitten nostaa syytteen Litvinenkon murhasta Venäjän turvallisuuspalvelun agenttia Andrei Lugovoita vastaan. Britit ovat vaatineet Lugovoita luovutettavaksi oikeuden eteen brittiläiseen tuomioistuimeen. Litvinenko myrkytettiin marraskuussa Lontoossa.

Nekrasov ei usko Venäjän taipumiseen.

– Uskon, että tilanteesta seuraa diplomaattisten suhteiden viileneminen. Venäjä ei tule luovuttamaan Lugovoita.

Nekrasovin mukaan tapaus Litvinenkoa ei missään tapauksessa ole vielä selvitetty.

– Lugovoi, jos hän oli myrkyttäjä, ei olisi mitenkään pystynyt toimimaan yksin.

Mitä mieltä olet EU:n suhteista Venäjään? Ovatko EU-johtajat liian kilttejä?

– He ovat liian kilttejä, mutta en halua käyttää termiä ”Venäjä” Venäjän nykyisistä johtajista. He eivät ole Venäjä eivätkä Putinin korkeat kannatusluvut ole luotettavia niin kauan kuin maassa ei ole lehdistönvapautta. Luotitteko Brezhnevin korkeisiin kannatuslukuihin?

– Mitä lämpimämmät suhteet lännellä on Venäjän hallitukseen, sitä enemmän se pettää Venäjän kansaa.

Mitä lännen pitäisi tehdä?

– Vaatia Venäjälle lehdistönvapautta ja olla yhtäläistämättä Venäjää ja Venäjän hallitusta.

Putin on luopumassa presidentin tehtävistä. Nekrasov on tulevan suhteen epäileväinen.

– Putin ei lähde varmistamatta, että hänen seuraajansa on hänelle lojaali.

LEHTIKUVA

Kuvateksti

Ohjaaja Andrei Nekrasov on iloinen vastaanotosta, jonka koki Litvinenko-dokumentin saaneen Cannesissa.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä