Ensimmäiset IB-abit tavoittelevat valkolakkia luottavaisin mielin

Täydellinen englannin taito on hyvä eväs riippumatta siitä, onko jatko-osoite ulkomailla vai kotimaan korkeakouluissa. Etelä-Karjalan ensimmäisiä IB-abeja on 21. Lukiossa on jo liki maksimimäärä oppilaita.

MATTI VEIJALAINEN

Etelä-Karjalan ensimmäiset kansainvälisen lukion ylioppilaskirjoitukset alkoivat keskiviikkona Imatralla lohdullisesti. Lumi peitti valmistautumisen jäljet, jos ne olivat jollain kokelaalla jääneet heikoille.

Levollisesti ja pelotta maakunnan ensimmäiset IB-abit ennenkokemattomaan koitokseen lähtivät.

– Menee miten menee. Ei tässä vaiheessa enää ole paljoa tehtävissä, Mikko Hietikko Lappeenrannasta tuumi.

Hietikon suunnitelmissa on seuraavaksi Helsingin kauppakorkea, ja sen jälkeen siintää yhtenä mahdollisuutena ulkomainen ura.

Sen kynnystä mataloittaa IB-koulun antama täydellisyyttä hipova englannin kielen taito.

Lappeenrantalainen Laura Sinkkonen on kiitollinen äidilleen. Lukion valintavaiheessa Laura oli vielä joutsenolainen, joten perusvaihtoehto oli paikallinen lukio.

Vaaka kallistui kuitenkin silloisen IB-uutuuden puolelle, kun äiti huomasi sellaisen alkavan. Keikka on Lauran mielestä kannattanut.

– Hyvästä englannista on hyötyä, vaikkei ulkomaille lähtisikään, kauppa- tai humanistisiin opintoihin tähtäävä Sinkkonen sanoi.

Imatralla IB:nsä käynyt joutsenolainen Emil Virkki odotti avauskoetta katsomalla tärppejä ensimmäisen koeaineen fysiikan kirjasta.

Mieli oli levollinen. Työ on tehty niin hyvin kuin sen tehdä voi.

– IB-lukio oli peruskoulun jälkeen minulle heti ensimmäinen paikka, joka mieleen tuli, tietotekniikkamiehen uraa suunnitteleva Virkki kertoi.

ETELÄ-KARJALAN IB-lukion koordinaattori Imatran yhteislukion apulaisrehtori Anne Lindell suosittelee kansainväliseen lukioon lähtöä nuorille, jotka haluavat tehdä englannin kielestään missä tahansa sujuvasti toimivan työvälineen.

Luokat ovat myös kooltaan tavallista pienempiä. Se mahdollistaa yksilöllisen opetuksen.

Ensi lukuvuodeksi Etelä-Karjalan kansainväliseen lukioon pyrki runsaat 20 uutta opiskelijaa. Pääsykokeiden tulokset saadaan kesäkuussa.

IB-lukio voi ottaa enintään 75 opiskelijaa. Aivan sen tuntumassa on oltu tänä lukuvuonna, kun lukiota on ensimmäistä kertaa käynyt täysi luokkasarja.

Etelä-Karjalan ensimmäisiä IB-abiturientteja on 21. Kirjoitusten tulokset valmistuvat heinäkuussa. Kaikkialla maailmassa pätevän IB-diplomin läpi päässeet saavat syksyllä.

Opetuksen lisäksi myös IB-lukioiden tulosten tarkistus on kansainvälistä työtä. Näin varmistetaan arvioinnin yhteismitallisuus. Etelä-Karjalan lukion kokeita kiertää Anne Lindellin mukaan tarkastettavina esimerkiksi sellaisissa IB-maissa kuin Perussa ja Mauritiuksella.

IB-LUKIOLAISET valitsevat tutkintoaineensa ensimmäisen pre-vuotensa keväällä. Ylioppilaskirjoitusten pakollisia kuvioita ovat äidinkieli, englanti ja kolmesta vaativuustasosta valittava matematiikka.

Kaikki kirjoittavat kuusi ainetta. Lisävalintoja voi tehdä muun muassa luonnontieteistä ja historiasta. Lukion kahdella viimeisellä luokalla tutkintoaineiden opetus annetaan englanniksi.

Anne Lindellin tietojen mukaan ainakin yksi kevään IB-abi on aikeissa lähteä heti ulkomaiseen yliopistoon. Useimpien tähtäimessä on aluksi kotimainen yliopisto. Melko moni suunnittelee myös välivuositta, koska IB-kirjoitusten myöhäisyyden takia pänttäysaika yliopistojen pääsykokeisiin jää lyhyeksi.

– Moni poika ottaakin tähän vaiheeseen inttivälivuoden, Lindell tietää.

Kuvateksti

Laura Sinkkonen ja Emil Virkki odottelivat IB-kirjoitusten alkua rauhallisina, mutta plarasivat silti fysiikan kirjoistaan viime hetken tärppejä.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen