Eteläkarjalaisii tullee tie täyvelt

Linnoituksen isännän juhlapäivä saa lauantaina 12. toukokuuta vieraakseen – kenties pysyvästi – Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin ja sen mukana karjalaisohjelmaa. Kello 12-18 Linnoitus kuhisee toimintaa.

LIISA KUKKOLA

Karjalaisuus ja tarkemmin sanottuna eteläkarjalaisuus ei Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin puheenjohtajan Pekka Latun mielestä näy tarpeeksi sen ydinalueen jokapäiväisessä elämässä. Vaikka karjalaisuus kuitenkin antaa monelle asialle sisältöä niin Lappeenrannassa kuin muuallakin Etelä-Karjalassa.

Asiaan tulee muutos ainakin ensi lauantaiksi. Neljättä kertaa järjestettävä Linnoituksen isännän juhlan yhtenä punaisena lankana on karjalaisuus, jota paikalle tuovat Etelä-Karjalan karjalaisseurat. 12-18 vietettävässä juhlassa rypytetään kilpaa piirakoita, lauletaan yhteislauluja ja heitetään kyykkää. Muun muassa.

Toinen juhlapäivän kokoava teema on historia.

– Haluamme välittää lappeenrantalaisille tietoa heidän omasta ylpeydestään Linnoituksesta kuin myös kaupungin historiasta, tapahtuman toisen tuottajan Lappeenrannan kaupungin kulttuurisihteeri Jorma Kallio muistuttaa.

Myös itse tapahtuman prosessi on eteläkarjalaisuutta ja lähes katoavaa kulttuuria: juhlapäivän 30 ohjelmanumerosta ja itse tapahtumasta vastaa iso joukko talkooväkeä. Linnoituksen isännän juhlapäivä ei ole liiketaloudellista voittoa tavoitteleva vaan kaupunkilaisten yhteinen tapahtuma. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

– Ei tämä ole Linnoituksen Yön kanssa kilpaileva tapahtuma, nämähän järjestetään niin eri aikaan. Mutta toki tässä voi nähdä samoja elementtejä kuin alkuaikojen Linnoituksen Yössä: ohjelma on paikallista ja myyntiä on varsin pienimuotoista, Jorma Kallio sanoo.

Karjalaista kulttuuria juhlaan tuovat kyykkäkilpailut, jossa paikalliset kulttuuri- ja perinnejärjestöt kisaavat Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan järjestämässä kisassa.

Piirakanrypytyskilpailu on kaikille avoin ja siihen odotetaan jopa 50 rypyttäjää.

– Toivottavasti löydämme sieltä kilpailijoita myös isompiin kilpailuihin. Joskus on käynyt niin nolosti, ettei Etelä-Karjalasta ole ollut kilpailijoita kun on kisattu valtakunnallisista rypytysmestaruuksista ja sentään vahvaa piirakka-aluetta ollaan, Pekka Lattu sanoo.

Ruokaa on luvassa myös suuhun asti pantavaksi. Katariinan torilla ja sen läheisyydessä on myynnissä karjalaisia herkkuja (ja käsitöitä) ja Linnoituksen kahvilat (sekä muut puodit) ovat avoinna juhlapäivänä.

Karjalan liiton uusi toiminnanjohtaja, maanantaina 14.5. työnsä aloittava Satu Hallenberg on mukana juhlassa.

Lapsille on Linnoituksessa omaa ohjelmaa – sekä nähtävää että tehtävää. Lapset voivat ottaa osaa Linnoituksen seikkailu -peliin, jossa etsitään Linnoituksen ensi kesän merkkihenkilön nimen kirjaimia. Pelin avulla Linnoituksen alue ja rakennukset tulee hauskalla tavalla tutuksi.

Tarjolla on myös tietoa. Luentoja löytyy Linnoituksen kasvillisuudesta, Kontrastien Karjalasta, Venäjän Karjalan rajavyöhykkeen matkustuksesta, Unicefista ja karjalaisista Mannerheimristin ritareista.

Eikä karjalainen tapahtuma ole mitään ilman markkinoita, joita alueella on ollut läpi vuosisatojen, eikä enempää tai vähempää kuin aikanaan Suomen merkittävimpiä.

Teatteri tiimi käyskentelee historiallisina henkilöinä, perinneratsukot, lasten ja nuorten harmonikan soittoa, vanhoja traktoreita ja pappatuntureita urheilutalon edustalla, kaupunginarkisto avoinna, tanssiopistolla pääsee seuraamaan tunteja, karjalaiset markkinat, kasvomaalausta ja poniajelua lapsille, pelejä ja leikkejä lapsille.

Kuvateksti

Linnoituksen Seikkailupelin ulkonäkö on Heli Pukin käsialaa. Peliä voi pelata Linnoituksen isännän juhlassa lauantaina 12.5.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola