Categories
Artikkelit

Europelien kova hinta ei muuta Namikan suunnitelmia

ToPo luopui Euro-cupista koviin kustannuksiin vedoten. Namika lähtee ainoana suomalaisena joukkueena koripallon Euro-cupiin.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Helsinkiläinen ToPo ilmoitti tiistaina luopuvansa suunnitelmistaan osallistui syksyllä koripallon Euro-cupiin. ToPo ilmoitti luopumisensa syyksi europelien kustannukset, jotka ovat lähes tuplaantuneet aiemmin keväällä esillä olleista laskelmista.

Lappeenrannan NMKY:n suunnitelmiin ToPo:n ilmoitus ei vaikuttanut millään tavoin. Kyselyitä Namikan osallistumisesta Euro-cupiin joukkueen päävalmentaja Mika Turunen sai kyllä pitkin päivää.

– Kadulla ovat ihmiset kyselleet, että onko Namikakin nyt luopumassa europeleistä. Vastaus on selvä, ei ole luopumassa. Meillä on tehty selvä suunnitelma Euro-cupiin lähtemisestä ja sitä on valmisteltu jo maaliskuusta asti. Namika ei ole tässä asiassa mikään tuuliviiri, joka pyörii sinne ja tänne, Turunen korostaa.

ToPon manageri Aleksi Valavuoren mukaan Euro-cupiin osallistumisen piti alkuvaiheen tietojen mukaan maksaa noin 50 000 euroa, mutta summa onkin kohoamassa kaksinkertaiseksi.

– Olisi kannattanut alun perin laskea huolellisesti kaikki kulut mukaan. Minun laskelmieni mukaan Namikalle osallistuminen Fiba Euro-cupin kuusijoukkueiseen alkulohkoon maksaa noin 92 000 euroa. Onhan se tietysti kova hinta, mutta meillä se on ollut tiedossa alusta asti ja sitä varten me olemme myös hankkineet sponsoreita, Mika Turunen korostaa.

Lohkot arvotaan 5. elokuuta. Jos sarjaan ilmoittautuu enemmän kuin 36 joukkuetta, järjestetään karsintapelit. Mika Turunen ei kanna suurta huolta karsinnoista.

– Vielä ei voi sanoa, onko joukkueista ylitarjontaa. Suomella on kuitenkin hyvä ranking ja me olemme ainoa mukana oleva suomalaisseura. Jos karsinnat pitää pelata, niin pelataan. Meillä on rakenteilla kova joukkue, kun tuohon kotimaisten listaan pistetään vielä kaksi amerikkalaista ja yksi EU-pelaaja lisäksi, Turunen sanoo.

Euro-cupiin osallistuminen on ollut koko Namikan ensi kauden joukkueen kokoamisen lähtökohta. Ilman sitä houkutinta Namika ei olisi Turusen mukaan pysynyt hankkimaan kotimaiseen kärkikaartiin kuuluvia pelaajia Petri Virtasta, Juha Steniä ja Aki Ulanderia.

– Europeleihin osallistuminen on taloudellisesti vaativaa, mutta se vaatii myös valtavasti paperityötä ja byrokaratiaa. Jokaisesta pelistä minullekin kertyy mapillinen papereita.

– Jokaisessa kotipelissä me joudumme majoittamaan pariksi päiväksi vierailijoiden 19 hengen ryhmän, kaksi tuomaria jostain päinä Eurooppaa ja ottelun komissaarin.

– Komissaari tekee Euroopan liitolle raportin ottelusta ja olosuhteista. Kaikista puutteista joita ilmenee, voi saada sakot. Lisäksi me maksamme vielä tuomareiden matkat.

– Vieraspelimatkoihin voi saada opetusministeriöstä 70 prosenttia avustusta, mutta sekin vaatii melkoisen byrokratian läpikäymisen. Pitää löytyä tekijöitä hoitamaan näitä asioita. Lisäksi pitää käydä neuvotteluja lentoyhtiöiden kanssa, Turunen selvittää moninaisia taustatöitä, joita osallistuminen europeleihin vaatii.

– Meille tämä ei ole kuitenkaan uutta. Olemme nyt menossa jo kolmattta kertaa mukaan europeleihin ja kokemukset varsinkin edellisestä kerrasta olivat loistavat. Olen minä nytkin jo Finnairin kanssa neuvotellut parista fanimatkasta, vaikka vastustajatkaan eivät ole vielä selvillä, Mika Turunen kertoo.

Kuvateksti

Namikan edellinen osallistuminen europeleihin toi sijoituksen neljän joukossa. Euro Challenge-cupissa. Kuvassa Pasi Riihelä punnertaa palloa koriin vierasottelussa Debrecenissä, jonne Namika järjesti fanilennon.

Kuva: ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen