Categories
Artikkelit

Huumorii, ramatiikkaa, ahistustakii

Teatteri Tiimin Simpauttaja retroilee Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kesäteatteri siirtyy kesäkuun 17. päivä retroaikaan. Ohjaaja Maria Fomin on tarttunut työnhakijoiden yhdistyksen Teatteri Tiimin kanssa 1970-lukulaiseen kansallisjärkäleeseen, Heikki Turusen Simpauttajaan.

– Sovittiin, että Simpauttajasta tehdyn elokuvan saa katsoa vasta ensi-illan jälkeen. Että tehdään tästä omannäköinen, kertoo Fomin teryleeniin, gabardiiniin ja isokuvioisiin puuvillakankaisiin verhoutuneiden näyttelijöiden keskeltä.

– Tässä on huumorii, ramatiikkaa, eroottista meininkii, sattumuksii ja vähä ahistustakii. Tämä on oikein hyvä kesäjuttu, muttei suinkaan yksioikoinen. Lavalta välittyy kokonaisia henkilökuvia.

Simpauttajan saappaisiin astuva Esa Uski tunnustaa retkahtaneensa ja katselleensa elokuvaa 25 minuuttia, muttei sekuntiakaan enempää.

TYÖNHAKIJOIDEN yhdistys oli ajatellut näytelmäksi ”Kesä Kuteman kylässä”, mutta ohjaajaksi saatu Fomin taivutteli vähän tunnetumman tarinan pariin.

– Tässä on niin hirveän hyvä teksti ja hyvät roolit.

Porukasta löytyy syvää Pohjois-Karjalan kieliasiantuntemusta. Juulian roolin vetävä Heli Surakka on toiminut murretarkkailijana ja myös kääntäjänä.

– Eivät tienneet, mitä tarkoittaa palastaa. Joensuun kuppeesta Viininjärveltä oon kotosii, nauraa Heli kirkkaanvihreässä tyköistuvassaan.

Maria Pylkkö Työnhakijoiden yhdistyksestä kertoo, että entisen Tyhjän tilan teatterin nimi muuttui Teatteri Tiimiksi samalla, kun yhdistys vaihtoi Työttömät Työnhakijoiksi.

– Vuonna 1997 esitettiin Kun lusikalla on annettu. Neljä meistä on noista ajoista mukana. Tämä 2000-luku on ollut yhdistykselle teatterillisesti hiljaiseloa, mitä noita draamakierroksia on ylläpidetty.

SIMPAUTTAJA, Hilppa. Eeli, Otto, Imppa, Kuuno, Juulia ja muut näyttäytyvät kesäteatterissa 17.6. – 15.7. yhteensä 16 kertaa. Tiimiläiset toivovat hartaasti, ”että iso termostaatti olisi sitten esityspäivinä päällä”.

Ryhmä aloitti harjoitukset tammikuussa verkkaisempaan tahtiin; nyt kokoonnutaan nelisen kertaa viikossa. Tanssioppiakin tuli.

Tangon pistokäännökset sujuvat oikeaoppisesti mutta kunkin parin oman tyylin mukaan.

Esiintyjien ikä vaihtelee yhdeksän ja 64:n välillä. Mukana on työttömien lisäksi eläkeläisiä, opiskelijoita, peruskoululaisia. Myös yhdistyksen puheenjohtajalla, Matti Pursiaisella on rooli.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Simpauttaja (Esa Uski) ja Juulia (Heli Surakka) kiihkeissä tunnelmissa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju