Käsityötaitoja sadan vuoden takaa

Etelä-Karjalan ammattiopiston käsityöopetuksella on takanaan pitkät perinteet. Koulutus on muuttunut

Etelä-Karjalan ammattiopiston käsityöopetuksella on takanaan pitkät perinteet. Koulutus on muuttunut kehityksen mukaan: kutomisen rinnalle ovat astuneet myös sisustus, yrittäjyys ja kierrätysmateriaalien käyttö.

HELINÄ HUUHTANEN

Etelä-Karjalan ammattiopiston käsityöluokassa käy iloinen kuhina. Artesaaneiksi toista vuotta opiskelevat käsi- ja taideteollisuuslinjan aikuisopiskelijat viimeistelevät opinnäytteenään koulunsa satavuotisesta historiasta kertovaa juhlanäyttelyä.

Aineistoa on kertynyt niin koulun omista arkistoaarteista kuin Lappeenrannan kaupunginarkistostakin.

– Ja entisiltä opettajilta ja puskaradion kautta, materiaalien kerääjänä toiminut aikuisopiskelija Anja Haikala listaa.

Lehtori Helena Vennon mukaan materiaalia löytyikin huomattavasti ennakoitua enemmän.

– Tässä karkasi hyvällä tavalla nyt vähän mopo käsistä, Vento naurahtaa ja lisää saman tien, ettei lopputuloksesta olisi tullut niin onnistunutta ilman opiskelijoiden omaa innostusta.

NÄYTTEILLE ON valikoitunut koulun vanhoja oppilastöitä, käsityönäytteitä, kangastilkkuja sekä vanhoja luonnoksia ja mallilehtiä. Tilassa on esillä myös useita eri aikakausien pukuja, joista suurin osa on tehty viime vuosien oppilastöinä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös vanhempia harvinaisuuksia.

– Tässä on yksi paitapusero 40-luvulta ja pula-ajan paperitöitä, aikuisopiskelija Annikki Knaapi esittelee löydöksiä.

Myös kovien materiaalien opetuspuoli on saanut oman tilansa näyttelystä. Kivipuolen töitä on esillä lasivitriinissä ja kuvissa.

ALKUPERÄINEN KÄSITYÖKOULU sai alkunsa vuonna 1906. Sittemmin Lappeenrannan Naisyhdistyksen aikanaan perustama opinahjo on jo moneen kertaan ehtinyt muuttua ja mukautua ajan vaatimuksiin.

Helena Vennon mukaan koulutuksessa onkin siirrytty koko ajan kohti nykyaikaisempia tarpeita.

– Yksittäisistä käyttötarvikkeista on siirrytty kohti laajempia kokonaisuuksia ja etenkin nuorten puolella sisustukseen. Myös yrittäjyys, myyntituotteiden teko ja kierrätysmateriaalien käyttö on tullut mukaan koulutukseen. Ei tämä ole enää vain pelkkää kutomista.

Vento on optimistinen alalta löytyvien työpaikkojen suhteen.

– Nuorten linjalla on jo viidelle työpaikka tiedossa ja aina muutama perustaa oman yrityksen.

JOULUKUUSSA valmistumistaan odottavat Anja Haikala ja Annikki Knaapi ovat molemmat pitkän linjan käsityöharrastajia. Haikala on tullut kouluun päivittämään 1970-luvulla Haminan kotiteollisuuskoulussa saamiaan taitoja, ja Knaapi hakemaan ammattipätevyyttä.

Molemmat toivovat alan työllistävän heidät jatkossakin.

– Mahdollisuuksia on monia, muitakin kuin perinteiset käsityöammatit. Töitä saattaa löytyä esimerkiksi palvelualalta kangaskaupasta tai vaikka toimintaterapian puolelta ohjaajana, Anja Haikala linjaa.

. . .

Ammattiopiston näyttely on avoinna yleisölle ensi viikon ma-pe (4.-8.6) kello 12-15 osoitteessa Armilankatu 40.

Kuvateksti

Aikuisopiskelijat Annikki Knaapi (vas.) ja Anja Haikala näyttelyesineistönsä äärellä. Noin 1930-1940-luvulla tehty joutsenolainen morsiamen päänpeite on valmistettaessa vaatinut suurta tarkkuutta.

Kuva: HELINÄ HUUHTANEN

Kirjoittaja:
Helinä Huuhtanen