Kauppakadusta ei tullut vielä vapusta lähtien kävelykatua

Lappeenrannan kaupunginhallitus jätti asian pöydälle viikon ajaksi. Ilpo Hakula (kok.) vaati vielä lisäselvityksiä. Muidenkin yrittäjien tulo kävelykadulle selvitetään. Katualueelle sijoitettavien kalusteiden pitää olla riittävän laadukkaita.

URPO LAANINEN

Autot saavat ajaa Kauppakadulla Raatihuoneen, Armadan ja Wolkoffin talon edustalla ainakin tämän viikon ajan. Kaupunginhallitus jätti pöydälle Lakesin ja kaupunginjohtaja Seppo Miettisen esityksen Kauppakadun muuttamisesta kävelykaduksi Koulukadun ja Ainonkadun välillä.

Ravintolat ovat jo rakentaneet Kauppakadulle satoja asiakaspaikkoja käsittävät terassit.

Kävelykatuesityksen pyysi pöydälle kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.).

Kävelykatu kuitenkin toteutunee, ja kaupunginhallitus tekee päätöksensä ensi maanantaina. Maanantain kokouksessa puhetta johtanut ensimmäinen varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) totesi, että hallitus pyysi tekniseltä toimelta muutamaan asiaan tarkennuksia ja selvityksiä.

ARI TORNIAISEN mukaan kyse on siitä, saavatko muutkin kuin kadunvarren yrittäjät myydä tuotteitaan kävelykadulla ja hallinnoiko kävelykatua tekninen toimi vai Lakes. Nämä asiat selvitellään viikon aikana.

– Viikon päästä on pakko tehdä päätös.

Hän itse kannattaa kaupunginjohtajan esitystä, että Kauppakadun pätkästä tehdään kesäaikainen kävelykatu. Kolme vuotta on sopiva kokeilu, ja jatkosta päättää tekninen lautakunta kokemusten perusteella.

Kaupunginjohtaja Miettinen täydensi esitystään niin, että katualueelle sijoitettavilta kalusteilta pitää vuokrasopimuksissa edellyttää riittävää laatua.

Kaupunginhallitus kävi maanantaina kävelykadusta tiukan, yli 20 puheenvuoron keskustelun.

ILPO HAKULA toivoo vielä ratkaisua, että kävelykadulla sallittaisiin ajoneuvoliikenne jompaan kumpaan suuntaan. Kauppakatu olisi kävelypainotteinen katu, jolla autot väistävät ja pysäköinti olisi kielletty.

– En vastusta kävelykatuja, mutta tuossa kohtaa en pidä sitä järkevänä.

Lakesin esitystä Hakula ei pidä toteuttamiskelpoisena. Hän ei usko, että kävelykatu synnyttäisi muunlaista palveluyrittäjyyttä kuin ravintolapalveluja. Erikoistavarakauppoja kävelykatuosuudella ei ole nyt, eikä niitä ole Hakulan mielestä kymmenenkään vuoden päästä.

KAUPPAKATU olisi ehdotuksen mukaan kävelykatuna vapusta syyskuun loppuun. Ilpo Hakula pitää jaksoa liian pitkänä, ja lyhempikin aika riittäisi.

– Viime kesänä yrittäjät lopettivat toiminnan jo elokuun puolivälissä, vaikka keli olisi sallinut pidemmänkin aukiolon.

Hakulan mielestä muillekin kuin kaljakuppiloille pitäisi antaa oikeus lunastaa Kauppakadun varrelta markkinapaikkoja.

– Niin paljon viinan himoa ei saa tässä kaupungissa olla, että pitää perustaa satoja paikkoja kaljanjuontiin keskusta-alueella. Muutakin palvelua pitää olla kuin että yhden viiteryhmän erinimisissä kaljakuppiloissa juodaan pihakaljaa ja öristään, Hakula sanoo.

SOSIALIDEMOKRAATIT kannattavat kaupunginjohtajan esitystä, mutta heidänkin mielestään on syytä täsmentää sitä, mitkä yritykset ovat oikeutettuja myymään omia tuotteitaan kävelykadulla.

Hallituksen jäsenen Marja-Liisa Vesterisen mukaan asia jäi vielä epäselväksi. Esityksen mukaan kävelykatu mahdollistaa kadun varrella olevien yritysten tuotteiden esillepanon ja ravintolaterassien levittäytymisen kadulle. Oleksilla se on sallittu muillekin.

Ajoneuvoliikennettä demarit eivät halua kävelykadulle.

– Olimme sillä kannalla, että tehdään kokeiluna puhtaasti kävelypätkä Linnoituksen suuntaan, Vesterinen kertoo.

Kuvateksti

Ajoneuvoliikenteen salliminen kävelykadulla puhuttaa vielä päättäjiä. Ratkaisematta on myös se, millä yrityksillä on oikeus lunastaa kadulta markkinapaikkoja.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen