Kuntaliitospäätöstä odotetaan vielä tänä vuonna

Kaupunginjohtajien markkinointipuheissa korostettiin tasavertaisuutta, vahvaa palvelut turvaavaa kun

Kaupunginjohtajien markkinointipuheissa korostettiin tasavertaisuutta, vahvaa palvelut turvaavaa kuntataloutta, elinvoimaista ja kilpailukykyistä kaupunkia sekä työpaikkojen kasvua. Kaupunkien henkilöstöä ei irtisanota, mutta tehtävä- ja työpaikkamuutoksia on tulossa etenkin hallintoon.

JYRKI NUOTTIMÄKI

JOUTSENO. Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitossopimusta kaupunkien luottamusmiehille ja henkilöstöryhmille esitelleet kaupunginjohtajat Seppo Miettinen ja Kari Korkiakoski patistivat päättäjiä nopeaan toimintaan.

Molempien viesti oli, että kuhnailuun ei ole varaa, koska kuntaliitoksesta saatavat hyödyt vähenevät olennaisesti, jos päätöksiä siirretään tuonnemmaksi.

Muu Suomi kehittyy ja menee eteenpäin, eikä meillä ole varaa jäädä sivuun tästä kehitysvauhdista, puki asian sanoiksi Miettinen.

– Vuosille 2007 ja 2008 on tehty tähän mennessä jo 16 kuntaliitospäätöstä. Emme siis ole yksin, ja jos emme olisi tässä tilaisuudessa nyt, olisimme jo jälkijunassa, Miettinen viestitti.

JOUTSENOLLE kuntaliitos on vaikeampi asia kuin Lappeenrannalle, myönsi Korkiakoski.

– Mitä nopeammin toimimme, sitä paremmin pystymme hyödyntämään liitoksen kautta tulevat edut, korosti nopeuden valtteja Korkiakoski.

Hän piti nopeaa ratkaisun tekemistä tärkeänä myös koko maakunnan kannalta, sillä nykyisellä kehityksellä Etelä-Karjala ei pärjää maakuntien välisessä vertailussa.

– Väestö vähenee ja vanhenee. Siksi olemme palvelujen järjestämisessä suurten haasteiden edessä. Tässä työssä kuntaliitos on hyvä työkalu, koska sen avulla voimme pitää talouden tasapainossa paljon pitempään kuin itsenäisinä kaupunkeina, Korkiakoski painotti.

MIKÄLI kaupunginvaltuustot hyväksyvät esityksen kuntaliitoksesta, yhdistyvän kaupungin organisaatiota ja toimintoja ryhtyy rakentamaan erityinen valmistelutoimikunta, johon kuuluisivat hallitusten ja valtuustojen johto, kaupunginjohtajat, henkilöstön edustajat sekä myös jäsenet valtuustojen pienryhmistä.

Uuteen yhteiseen valtuustoon valittaisiin peräti 71 valtuutettua. Miettisen mukaan toimielinten tulee olla suuria, koska on tärkeää, että kaikkien kaupunginosien ääni kuuluu päätöksenteossa.

– Hallintopuolella on lähdetty siitä, että hallintoa voidaan pyörittää Lappeenrannan nykyisen kokoisella henkilöstömäärällä. Se tarkoittaa sitä, että herraporras pienenee melko pian yhdistymisen jälkeen, Miettinen lupasi.

– Tulevaisuudessa sieltä vapautuvaa resurssia voidaan siirtää palvelutuotannon puolelle.

– Johdossa ja hallinnossa tehtävä- ja työpaikkamuutoksia on varmasti tulossa, mutta kunnallisissa palvelutehtävissä olevien määrään ei puututa, Miettinen lupasi.

PALVELUT uudessa kaupungissa on tarkoitus järjestää lähipalveluina. Esimerkiksi Joutsenon kaupungintaloon perustetaan asiakaspalvelukeskus.

– Joutsenolaiset saisivat sieltä edelleen kaikki henkilökohtaiset asiointipalvelunsa, Miettinen kertoi.

– Samoin Joutsenon terveyskeskuksen palvelut säilyisivät ennallaan ja ehkä jopa parantuisivat nykyisestä, koska isommassa organisaatiossa työnkierto on helpompaa toteuttaa, Miettinen sanoi.

Myös koulumaailmaan Miettisellä oli myönteistä kerrottavaa, sillä Joutsenon koulurakenne on tarkoitus säilyttää nykyisten perusteiden mukaisena.

– Joutsenossa koulujen lakkautuskriteerinä on ollut Lappeenrannan 30 oppilaan sijasta 25 oppilaan määrä, ja se raja säilyy jatkossakin, Miettinen linjasi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki