Kuntaliitossopimus lupaa hyvää hyvinvointipalveluille

Lappeenrannan ja Joutsenon kaupungit esitetään yhdistettäväksi vuoden 2009 alusta. Kaupungin nimeksi tulisi Lappeenranta, myös Villimies-vaakuna jää käyttöön.

JYRKI NUOTTIMÄKI

JOUTSENO. Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitossopimuksesta on vaikea löytää haittoja. Sen sijaan hyötyjä löytyy runsaasti.

Kansalaisten kannalta lienee tärkeää, että nykyisistä palveluista halutaan pitää kiinni ja kehittää niitä lähipalveluina koko tulevan suurkaupungin alueella.

Kaupunkeja ajavat kuntaliitokseen myös taloushyödyt ja valtion yhdistymisavustus. Se on 7,2 miljoonaa euroa, jos päätös kuntaliitoksesta tehdään tänä vuonna. Myöhemmät päätökset pienentävät porkkanapottia vuoteen 2013, minkä jälkeen valtio ei avustuksia enää anna.

Säästöjä haetaan lisäksi hallintoja yhdistämällä. Kuntaliitoksen on laskettu lisäävän kaupunkien tehokkuutta niin, että vaikutus tuloveroprosenttiin on 0,5 yksikköä, jos hyöty halutaan siirtää verotukseen.

– Se on sitten yhteisen valtuuston asia, mihin rahat käytetään, sijoitetaanko ne verotukseen, palveluihin vai investointeihin, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoi.

PALVELUJEN turvaaminen oli keskeisellä sijalla molempien kaupunginjohtajien puheissa. Joutsenon Kari Korkiakoski korosti tasavertaisuuden periaatetta.

Hänen mukaansa yhdistäminen lähtee siitä, että palvelurakennetta kehitetään ja kaupungin eri alueita kohdellaan samalla tavalla, mistä erityisesti Joutsenossa on kannettu huolta.

– Myös valtion porkkanarahat on jaettava tasapuolisesti, Korkiakoski evästi päättäjiä.

Samoilla linjoilla oli myös Miettinen, jonka mukaan energiayhtiöiden sulautumisen myötä ulkopuoliselta asiantuntijalta pyydetään laskelma Joutsenon Energian arvosta.

– Sen mukainen rahoituspanos käytetään kokonaan Joutsenon alueen elinvoimaisuuden kehittämiseen, Miettinen lupasi.

Miettinen ja Korkiakoski painottivat luottamusmiehille, että kuntaliitosasiassa on toimittava nopeasti. Korkiakoski käytti vanhaa kansanviisautta, jonka mukaan nopeat syövät hitaat. Niin käy, jos me täällä jäämme miettimään, hän totesi.

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon yhdistämiselle on nyt luotu edellytykset kuntaliitosselvityksillä ja yhdistymissopimuksella, joka esiteltiin kaupunkien valtuustoryhmille ja henkilöstöryhmille tiistaina Joutsenon Rauhassa.

Joutsenon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuula Partanen (kesk.) korosti avauspuheessaan, että jatkossa on toimittava aktiivisesti kuntalaisiin päin.

– Luottamusmiehillä on riittävästi tietoa asiasta. Nyt tämä tieto pitää saada elämään myös kansan keskuudessa, jotta päätöksenteolle saadaan riittävät eväät, Partanen sanoi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki