Lappeenrannan pääkirjasto on auki enää kaksi päivää

Kirjaston ovet menevät koko kesäksi kiinni torstai-iltana. Pääkirjastosta lainatuille kirjoille saa nyt harvinaisen pitkän laina-ajan.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan pääkirjastossa osa hyllyistä ammottaa tyhjyyttään. Romantiikka-, dekkari- ja elämänkertaosastojen tarjonta on jo suppeaa, tietokirjapuolella sentään löytyy valinnanvaraa.

Lukijat ovat hamstranneet kirjoja viime viikkoina poikkeuksellisen paljon, osa kassikaupalla. Huhtikuun alusta alkaen esimerkiksi aikuisten kaunokirjoja on lähtenyt lainaan yli 24 000 kappaletta, eli neljänneksen enemmän kuin normaalisti.

Syynä hamstraukseen on se, että torstai-iltana maakuntakirjasto sulkee ovensa koko kesäksi ilmastointiremontin takia. Sen takia pääkirjaston kirjoille saa harvinaisen pitkän laina-ajan. Kun tiistaina lainasi kirjan, palautuspäiväksi kirjattiin 25. syykuuta. On siis erinomainen tilaisuus lukaista Volter Kilven Alastalon salissa tai uppoutua Kalle Päätalon massiiviseen tuotantoon.

Torstain jälkeen kirjoja voi lainata sivukirjastoista, jotka ovat remontin ajan auki normaalia pidempään, eli arkisin aamukymmenestä iltaseitsemään. Vaikka pääkirjastosta lainatulla kirjalla olisi pitkä laina-aika, sen voi palauttaa jo aikaisemmin johonkin sivukirjastoista tai lehtienlukusaliin, joka muuttaa kaupunginteatterin tiloihin.

– Kaikkein uusimmat ja suosituimmat kirjat olisi toki mukava saada kiertoon jo kesällä, kirjastotoimenjohtaja Eija Karjalainen sanoo.

Emilia ja Aleksi Strandman kävivät mummonsa Pirkko Turkian kanssa tiistaina hakemassa kesäviihdykkeeksi videoita ja lastenlevyjä. Kolmikko ei haalinut levyjä tavanomaista isompaa kasaa, sillä pikalainojen, lehtien, cd-levyjen, dvd-levyjen ja videoiden laina-aika on remontista huolimatta normaali. Tällä viikolla tehdyt lainat palautetaan kesän aikana lähikirjastoihin tai lehtienlukusaliin.

Ensi maanantaista lähtien kirjaston lehtisali toimii kaupunginteatterin ala-aulassa Valtakadulla. Sali on auki aamukymmenestä iltaseitsemään.

– Tosin heti ensimmäisellä viikolla sali menee pariksi päiväksi kiinni, koska Kalenat-tapahtuma tarvitsee teatterin tiloja torstaina ja perjantaina, Eija Karjalainen sanoo.

Pääkirjaston pitäisi näillä näkymin aueta maanantaina 3. syyskuuta. Ilmastointiremontin jälkeen pääkirjasto on ulkoisilta puitteiltaan samanlainen kuin nyt.

Sen sijaan rakennusta etenkin kesällä vaivanneiden sisäilmaongelmien pitäisi olla historiaa.

Kuvateksti

Emilia ja Aleksi Strandman lueskelivat lastenosastolla kirjoja, kun mummo oli etsimässä mukavaa lastenmusiikkia. Pääkirjaston lastenosastolta löytyy vielä reilusti lainattavaa, vaikka suosituimmat kirjat ovat menneet.

Kuva: Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto