Linnoituksen kaivauksilla on tiukka aikataulu

Yleisö pääsee tutustumaan kaivauksiin perjantaina. Kaivausaluetta ei enää laajenneta, mutta tutkijat toivovat, että alueelta löytyisi Linnoituksen kirkon rakenteita.

SAARA KOHO

LAPPEENRANTA

Museovirasto aikoo pelastaa Linnoituksesta löytyneet luut viikossa. Maanantaina alkaneilla pelastuskaivauksilla on tiukka aikataulu, koska kiireellisiä viemäröintitöitä on jouduttu lykkäämään niiden takia. Kaivauksilla työskentelee tällä hetkellä luututkija, piirtäjä, arkeologian opiskelijoita ja vapaaehtoisia kaivajia. Luututkija Kati Salo kertoo, että Lappeenrannan kaupungin olisi pitänyt pyytää museovirastolta lausunto viemäröintiä suunnitellessaan.

– Täällä olisi pitänyt tehdä tieteelliset kaivaukset ennen viemäröintitöiden aloittamista.

MUSEOVIRASTON lausuntoa ei pyydetty, ja viemäröintiä jatkettiin vielä silloinkin, kun yksittäisiä luita tuli jo vastaan. Museovirasto hälytettiin paikalle vasta kun kokonaiset vainajat löydettiin. Salon mukaan museovirasto toteuttaa pelastuskaivaukset, mutta lopullinen lasku lähetetään Lappeenrannan kaupungin maksettavaksi.

-Toivon, että ehjät vainajat säilytettäisiin Etelä-Karjalan museossa tulevia tutkimuksia varten, Salo toteaa.

MAATA on nyt kaivettu arviolta metri. Kaivausaluetta ei enää laajenneta, mutta tutkijat toivovat, että alueelta löytyisi Linnoituksen kirkon rakenteita.

-Esimerkiksi aita tai kellotapuli olisi hyvä vihje kirkon tarkasta sijainnista.

Salon mukaan luista voi päätellä paljon vainajan elämästä. Niistä näkee esimerkiksi vainajan sairastamat sairaudet. Osa luulöydöistä ajoitetaan radiohiilimenetelmällä.

-Radiohiiliajoitus on niin kallista, ettemme pysty teettämään sitä kaikista haudoista. Valitsemme vain mielenkiintoisimmat ajoitettaviksi.

LUULÖYTÖ vetää kaivauspaikalle katsojia. Tutkijaryhmä onkin päättänyt järjestää kaivauksilla esittelytilaisuuden perjantaina kello 13. Kati Salo toivoo, että asiasta kiinnostuneet tulisivat paikalle silloin.

KUVATEKSTI

JOHANNA KANNASMAA Kuvaaja

Luulöydöstä kiinnostuneet voivat osallistua kaivausten esittelytilaisuuteen perjantaina kello 13. Arkeologian opiskelija Jasse Tiilikkala oli tekemässä kaivauksia Lappeenrannan Linnoituksessa maanantaina.

Kirjoittaja:
Saara Koho