Categories
Artikkelit

Neljäs kerta toden sanoo

Imatran Mustan ja Valkoisen teatterifestivaali kasvaa edelleen tai kuolee. Pienellä rahalla suurennetun tapahtuman tekijät ovat pinnistäneet voimansa äärimmilleen.

MATTI VEIJALAINEN

Imatralla neljättä kertaa järjestettävästä Mustan ja Valkoisen teatteriyhdistyksen teatterifestivaalista tulee historiansa suurin.

Kasvun myötä pelissä ovat entistä kovemmat panokset. Edessä on totuuden hetki. Vaihtoehdot ovat tapahtuman laajeneminen edelleen tai sen kuoleminen.

– On sanottu, että suomalaiset eivät ole teatterikansaa. Nyt katsotaan, ovatko he, festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan sanoo.

Jos kielteinen johtopäätös on tehtävä, merkitsee se Shahmardanin mukaan tapahtuman loppumista. Tuote tapetaan, jos kysyntää ei ole. Pienellä rahalla ja suurella talkootyöllä tehdyn tapahtuman järjestelyvoimat on viritetty nyt äärimmilleen. Turhautumista ei kestetä.

Yleisön kiinnostuksen syttyessä tapahtuman tulevaisuus on toisenlainen. Shahmardanin ja tuottaja Katri Lättin mukaan keskusteluja festivaalin maantieteellisestä laajentamisesta jatkossa Lappeenrantaan ja Viipuriin on käyty.

JÄRJESTÄJIEN mukaan jatkamisehto täyttyy, jos teatteri Imatran katsomot saadaan täyteen. Ilmaisesityksiä nähdään päivittäin Koskenpartaan kävelykadulla. Ideana on saada kaapattua ulkoilmakatsojia saman tien sisätiloihin.

Nuket ovat nukketeatterista alkaneilla festivaaleilla mukana edelleen, mutta katselmus on laajennettu ulottumaan myös draamaan, pantomiimiin ja tanssiteatteriin. Esiintyjiä on runsaat sata. He tulevat 11 maasta. Uusia tuttavuuksia ovat muun muassa azerbaidzhanilainen, israelilainen, portugalilainen, turkkilainen ja ukrainalainen teatteri. Venäjältä tulee kuusi teatteria.

Tarjonnan mahdollistaa se, että kaikki vierailijat keikkailevat ilmaiseksi. Ruokapalkkakontrahdit on järjestäjien mukaan saatu tehtyä suhteilla ja aiempien vuosien vierailijoiden myönteisillä kokemuksilla.

Imatran teatterifestivaali järjestetään 14.-16. kesäkuuta (www.kulttuuri.org).

Kuvateksti

Tanssiteatteri on festivaalin uutuuslajeja. Taitojaan tulee esittelemään muun muassa Teheranin tanssiteatteri Iranista.

Kuva: MUSTAN JA VALKOISEN TEATTERIYHDISTYS

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen