Pentti Laari lentää Sveitsiin kenraali Suvorovin jalanjäljille

Vuonna 1799 Suvorov johti Sveitsissä sotaretkeä. Laari tutustuu Sveitsin-sotaretken tapahtumapaikkoihin adjutanttinsa kanssa.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Kenraali Aleksandr Suvorovia (1730–1800) esittävä Pentti Laari tekee virallisen tuntuisen vierailun Sveitsiin. Laari tutustuu kenraalin vuoden 1799 sotaretken tapahtumapaikkoihin, rakennuksiin ja muistoihin.

Laari on useana kesänä esiintynyt Suvorovina Linnoituksen tapahtumissa sekä opas- ja draamakierroksilla. Meikkitaiteilija Annemari Haapavuori on vaatettanut ja maskeerannut Laarin oikean Suvorovin näköiseksi.

Laari ei ole tieten tahtoen lähdössä hakemaan syvyyttä roolihahmoonsa. Sveitsin-matka on sattumien summa.

VIIME KESÄNÄ sveitsiläinen Hubert Jauch vieraili Linnoituksessa. Hän näki Laarin Suvorovin asussa sekä Suvorov-aiheista materiaalia Liisa Laarin myymälässä. Jauchin vaimo Riitta Hasanen on kotoisin Joutsenosta, ja Jauch itsekin osaa vähän suomea.

Pian selvisi, että Jauch omistaa talon, jossa Suvorov oli Sveitsin-sotaretkellään yöpynyt. Lisäksi selvisi, että Sveitsissä Suvorovin muistoa vaalitaan museoin, patsain ja ravintoloin.

Jauchille oli täydellinen yllätys, että Suvorov linnoituksineen ja kanavineen on näkyvästi esillä myös Suomessa. Pentti Laari sai oitis vierailukutsun Sveitsiin.

LAARI KUULUU Suomi–Saksa-seuraan, jota kautta hän tuntee Helmut Langen, Lappeenrannassa pitkään asuneen saksalaisen.

Laari kertoi vierailukutsustaan Langelle, joka lupautui heti lähtemään mukaan. Yhtenä perusteena oli, että kielitaidoton Laari tarvitsee adjutantin, vieläpä saksankielisen.

Samalla selvisi, että Langen ja Jauchin vaimot ovat koulukavereita Imatralta, mikä sekin vauhditti matkan tekemistä.

– Helmut Lange on puhunut Sveitsin-matkasta koko ajan ja patistanut lähtemään. Tuskin sinne omin päin lähtisin.

SUVOROV palaa Sveitsistä Lappeenrantaan torstaina 10. toukokuuta. Heti sen jälkeen Laarin esittämä Suvorov nähdään Linnoituksen kesäkauden avajaistapahtumissa.

ES-ARKISTO/KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Kenraali Aleksandr Suvorov alias Pentti Laari poseerasi juhla-asussaan Linnoituksen valleilla viime toukokuussa. Laari nähdään Suvorovina tänäkin kesänä erilaisissa tapahtumissa ja draamakierroksilla.

Suvorovin ohjelma

Sveitsin-matkalla

4. toukokuuta: Matka Lappeenrannasta Helsinkiin ja Saksan Düsseldorfiin.

5. toukokuuta: Matka Düsseldorfista Sveitsin Zürichiin ja Altdorfiin.

6. toukokuuta: Suvorov katsastaa taistelupaikat Gotthardissa ja Teufelsbrückessä sekä Venäjän valtion ylläpitämän Suvorov-patsaan. Altdorfissa tutustuminen Suvorov-taloon, jossa Suvorov yöpyi 26.9.1799, sekä Suvorovin sänkyyn Altdorfin historiallisessa museossa.

7. toukokuuta: Matka Glarussiin, jossa Suvorov kovien taistelujen jälkeen suunnitteli uutta reittiä Alppien yli. Tutustuminen Suvorov-taloon ja Suvorovin museoon. Matka jatkuu Elmiin Suvorovin jälkiä seuraten. Tutustuminen Elmin Suvorovin taloon.

10. toukokuuta: Paluumatka Lappeenrantaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen