Pien-Saimaa sai oman kulttuuriretkioppaan

22 retkikohteesta löytyy jokaiselle jotakin. Ulkoasultaan viehättävä kirja sopii myös kotiseutulukemistoksi.

ANNE KOKKONEN

Pien-Saimaan kulttuuriretkioppaaseen on helppo ihastua. Maanantaisessa julkistamistilaisuudessa kuului pelkkää hyväksyvää hyrinää ja aivan aiheellisesti: taskuun mahtuva tietoteos on sekä käytännöllinen, monipuolinen että ulkoasultaan kutsuva.

– Tämä on tosi hyvä kotiseutuhistorian opus, jota tullaan käyttämään myös Taipalsaaren koulujen opetuksessa, sivistystoimen johtaja Seppo Paajanen vakuutti.

Anu Talkan ja Jukka Luodon kirjoittama kirja soveltuu hyvin koulukäyttöön, sillä varsinaisten retkikohteiden ohella teos esittelee myös Saimaan vesialtaan muotoutumista ja esihistoriallista aikaa alueella. Oman alalukunsa saavat paikallinen vesiliikenne ja varhain alkanut kesäasukaskulttuuri.

– Kirjasta tehtiin tarkoituksella pienikokoinen ja -muotoinen. Se sopii hyvin melojien, pienveneilijöiden ja hiihtäjien käyttöön, Talka totesi.

Kirja esittelee 22 retkikohdetta matereelta ja saarista Lappeenrannan kaupungin ja Savitaipaleen Lavikanlahden väliltä. Retkeilijöiden palvelemiseksi oppaaseen otettiin myös Lappeenrannan itäpuolisia yöpymispaikkoja.

TAIPALSAAREN kotiseutuyhdistys, Etelä-Karjalan museo, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Taipalsaaren kunta vastasivat hankkeen toteuttamisesta. Kustannuksiin saatiin apua Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön varoista.

Pien-Saimaan kulttuuriretkiopasta myyvät Taipalsaaren kotiseutuyhdistys ja Etelä-Karjalan museo.

Kuvateksti

Pien-Saimaan kulttuuriretkioppaan vetävä ulkoasu on Tuomas Nokelaisen käsialaa.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen