Categories
Artikkelit

Rauha-Tiuruun nousemassa yli 7 000 majoituspaikkaa

Joutsenmaan toimitusjohtaja uskoo, että rakentaminen alkaa ensi syksynä. Kylpylähotellin ensimmäisessä vaiheessa Rauhaan tulee parisataa hotellihuonetta.

HEIKKI SOPANEN

Joutsenmaan toimitusjohtaja Ilkka Hämäläinen esitteli tiistaina hulppeita suunnitelmia Rauha-Tiurun alueesta. Kylpylähotelli, loma-asuntoja, koulutustiloja, business-keskus, täysimittainen golfrata, elämyksiä, tapahtumia, viihdettä ja viihtymistä. Yli 7 000 majoituspaikkaa, 300 pysyvää työpaikkaa ja rakentamista satojen miljoonien eurojen arvosta seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Parasta Hämäläisen suunnitelmissa on, että ne voivat hyvinkin toteutua. Esisopimuksia investoijien ja muiden toimijoiden kanssa on jo useampia.

Jos alueen uudet kaavat saavat lainvoiman suunnitellusti, Joutsenmaa ja Joutsenon kaupunki voivat käynnistää keskinäiset kiinteistökauppansa elokuussa. Rakentaminen Rauha-Tiurun alueella voisi alkaa ensi syksynä, kun Joutsenmaa luovuttaa alueet edelleen rakentajille.

Ensi vaiheessa alkaa näillä näkymin kylpylähotellin, kunnallistekniikan ja ensimmäisten loma-asuntojen rakentaminen. Hämäläinen arvelee, että lomatoiminta Rauhassa voisi käynnistyä vaiheittain elokuussa 2008. Kylpylähotelli olisi Hämäläisen mukaan valmis toukokuussa 2009.

Joutsenmaa Oy on tehnyt parin vuoden ajan töitä löytääkseen Rauha-Tiurun alueelle kehittäjiä ja investoijia yksityiseltä sektorilta. Virallisesti työ käynnistyi noin vuosi sitten Joutsenon kaupungin kanssa solmitun esisopimuksen pohjalta.

Alueet omistava kaupunki antoi Joutsenmaalle valtuudet käydä kehittämään Rauha-Tiurusta hulppeaa loma- ja elämyskeskusta, josta löytyy kaikkea, mitä ihminen voi toivoa.

HOLIDAY Club Resorts käy hyvin todennäköisesti rakentamaan Rauhaan kylpylähotellia ja lomaosakkeita. Kylpylähotellin ensi vaiheessa hotelliin tulisi parisataa huonetta. Lomaosakkeita nousisi ensi vaiheessa viisikymmentä.

Investointipäätöksiä ei ole vielä tehty, mutta suunnitelmat ovat niin pitkällä, että jarrua tuskin enää painetaan.

Rauha-Tiuruun on luvassa sen verran julkista tukea ja Joutsenon kaupungin inframiljoonia, että julkisen tuen puutekaan ei liene este investointipäätökselle.

Yhtiö aikoo pyörittää lomaosakebisnestä itse, mutta kylpylähotellin bisneksiä hoitamaan etsitään kumppania. Holiday Club Resortsin myynti- ja markkinointijohtaja Kimmo Hellgren kertoo, että kumppaniksi toivotaan S-ryhmän Sokotelia, jonka kanssa yhtiöllä on yhteismarkkinointisopimus.

– Sokotelilla on osaamista ja resursseja kylpylähotellipuolella. Jos Sokotel ei kiinnostu Rauhasta, tarjoamme kylpylähotellin pyörittämistä jollekin muulle.

JOUTSENMAAN laskelmissa Rauha-Tiurun asiakaskunnasta 60 prosenttia on suomalaisia, 30 prosenttia venäläisiä ja loput muita kansallisuuksia. Holiday Club Resortsin laskelmat asiakasvirroista ovat muuten samat, mutta yhtiö odottaa Virosta viiden prosentin asiakassiivua.

Joutsenmaalla on esisopimus loma-asuntojen rakentamisesta myös Domoshopin ja Lapponia-Housen kanssa. Myös muutama muu yhtiö, muun muassa lappeenrantalainen REIM Group, on osoittanut kiinnostusta Rauha-Tiurun kehittämiseen.

Kuvateksti

Kimmo Hellgren ja Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski tarkastelivat tiistaina aluetta, johon Rauhan kylpylähotelli on tarkoitus rakentaa.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen