Rietin montussa on nyt musta aukko

Gallerian alle jääneestä montusta vietiin hiekkaa ehkä jo linnoituksen rakennustyömaalle.

LEENA SALLINEN

Rietin monttu nousi Lappeenrannan historian hämäristä pari viikkoa sitten Etelä-Saimaan Lukijat-osastoon. Siellä on pohdittu nimen ja montun alkuperää.

Rietin monttu sijaitsi suurin piirtein samalla paikalla kuin linja-autoaseman monttu. Se sai nimensä monttuun vuonna 1968 rakennetun linja-autoaseman mukaan.

Nyt sekä linja-autoasema että monttu ovat historiaa. Tilalle nousee Galleria-kiinteistö.

Monttuaikoja voi fiilistellä ajamalla Lappeenkatua Gallerian alitse. Tunnelin pää on rakennuksen seinässä kuin musta aukko, mutta tunnelin päässä näkyy valoa.

RIETIN MONTUSTAKIN on saatu jo vähän valaistusta. Muistitietoa siitä pyysi Etelä-Saimaassa Maire Kousa, joka kertoo saaneensa aika paljon yhteydenottoja.

Niiden mukaan montun paikalla on alunperin saattanut olla Salpausselän suppa. Se on jääkauden jäljiltä maa-aineksen sisään jääneen jäälohkareen sulamisesta syntynyt kuoppa.

Rietin kuoppaa ovat kaivelleet myös ihmiset. Yhden version mukaan siitä olisi viety hiekkaa Lappeenrannan varuskunnan rakennustyömaalle. Toiset muistelevat, että Lappeen isännät torilta lähtiessään veivät tätä hyvää hiekkaa kotikyliinsä.

Mahdollisesti kuoppaa kaivettiin jo Lappeenrannan linnoituksen tarpeisiin.

– Minulle on kerrottu montun syntyneen linnoituksen rakennusvaiheessa siitä, että linnoituksen vallituksiin piti tuoda maata, jos halusi päästä sinne kaupantekoon. Hiekka otettiin tietysti mahdollisimman läheltä, kertoo filosofian maisteri Aleksi Jokinen, joka tutkii Lappeenrannan epävirallista paikannimistöä.

Hänen mukaansa montun nimi on myöhempää perua. Alueen maaomistaja on ilmeisesti ollut nimeltään Rieti. Hänen mukaansa lienee nimetty myös Kiviharjun Rietinkatu.

Lappeenrannan historian tutkija Anu Talka muistelee myös Rieti-nimen esiintyvän alueen maanomistajien vanhassa luettelossa. Hän ei tunne tarkemmin Rietin kuopan historiaa.

– Se on esikaupunkialueen historiaa, jota on kartoitettu vasta 1932 kuntaliitoksen jälkeen.

Maire Kousa kertoo iäkkäiden lappeenrantalaisten muistavan Rietin kuopan lasten leikkipaikkana. Sen pohjalle kertyi vettä, joten se oli myös uimapaikka. Kousan mukaan sinne muistellaan jonkun hukkuneenkin.

Kuvateksti

Rietin kuoppaan on nyt noussut Galleria-kiinteistö. Sen pohjalle pääsee Lappeenkadun tunnelissa.

Kuva: LEENA SALLINEN

Kirjoittaja:
Leena Sallinen