Sopivan suolaista kalaa venäläiseen makuun

Savu-Karin yrittäjä ennakoi risteysremonttia ja vaihtoi puotinsa paikkaa Kuutostien varressa.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Savu-Karin kalakauppa on vaihtanut maisemaa Kuutostien varressa Lappeenrannassa. Se on siirtynyt Selkäharjun levikkeeltä Mikkelintien risteysremontin alta muutaman kilometrin itäänpäin. Kauppa avasi maanantaina ovensa ABC-huoltoaseman vieressä Kuutostien ja Teollisuustien risteyksen tuntumassa.

Savu-Karin yrittäjä Valeria Hirvonen uskoo puotinsa pärjäävän, vaikka kalakaupan kilpailu on rajan pinnassa kiristynyt. Tarjontaa lisää Nuijamaalle entiseen Käävän kauppaan perustettu kalakauppa, ja pieni kalaa myyvä kioski on ilmaantunut myös Nuijamaantien varteen.

Ne on suunnattu venäläisille asiakkaille, jotka ovat tärkeitä myös Savu-Karille.

– Yhtä lailla meillä on suomalaisia ja venäläisiä asiakkaita, mutta venäläiset ostavat kalaa suuria määriä, sanoo Hirvonen ja uskoo lisääntyvän tarjonnan lisäävän myös kysyntää.

Venäläissyntyisenä Hirvonen tietää kertoa venäläisten suuresta kiintymyksestä kalaan. – Jokainen venäläinen mies on kalamies.

Omat saaliit eivät kuitenkaan riitä, eivätkä kaupan kalatuotteet ole Hirvosen mukaan Venäjällä ole oikein kansan makuun.

– Venäläinen kala ja mäti on hirveän suolaista, eikä laadusta ole varmuutta kuin hienoissa liikkeissä, joissa kalalla on sitten hintaakin.

Hirvonen kertoo pakkaavansa kalat venäläisten matkaan jääpullon kanssa, jotta se säilyy kunnossa kotiin saakka.

Suomalaiset tykkäävät hänen mukaansa suolaisemmasta kalasta kuin venäläiset. Heitä käy Kuutostien varren kalakaupassa etenkin loma- ja mökkireissuilla, useimmin hakemassa kuumaa savukalaa. Se on Savu-Karin suosikkituote.

– Kunhan ihmiset nyt löytävät tähän uuteen paikkaan, Valeria Hirvonen toteaa toivorikkaasti.

LEENA SALLINEN

Kuvateksti

Valeria Hirvonen avasi Lappeenrannan kalakauppansa uudessa paikassa. Hänellä on kalakauppa myös Haminassa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen