Sosiaali- ja terveystoimen ylitykset jälleen valtuuston hampaissa

Lappeenrannan Valtakadun suunnitelmat valtuusto hyväksyi yllättäen puheitta. Myö-liike äänestytti keskustan osayleiskaavasta.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Sosiaali- ja terveystoimen 3,7 miljoonan ylitykset nostattivat edellisvuosien tapaan suurimmat keskustelut ja tunteenpurkaukset Lappeenrannan kaupunginvaltuuston tilinpäätöskokouksessa. Jotkut valtuutetut paheksuivat myös kulttuuritoimen suhteessa yhtä suuria 200 000 euron budjettiylityksiä viime vuonna.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) pääsi kiittämään kollegoitaan rattoisasta kokouksesta klo 20.15 ja toivottamaan hyvää kesälomaa. Tilinpäätöskokous alkoi klo 14.15. Seuraavan kerran valtuusto kokoontuu elokuun lopussa.

Sosiaali- ja terveystoimen budjettiylityskeskustelun aloitti pitkässä ryhmäpuheessaan demarien Marja-Liisa Vesterinen, joka sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana tiukasti puolusti toimialan menoja.

Vesterinen löi pöytään faktatietoja, joiden mukaan Lappeenrannan sosiaali- ja terveystoimella on ollut vuodesta toiseen käytössään vähemmän määrärahoja asukasta kohti kuin keskimäärin kaupungeilla on. Kuitenkin asukkaiden tarpeet ovat samat kuin muuallakin.

– Nämä budjettiylitykset antavat kuvaa siitä, mihin hoitotakuu, lääketieteen ja hoidon jatkuva kehittyminen sekä vanhuksista huolehtiminen ovat taloudessa johtaneet, Vesterinen sanoi ja totesi samalla, että toimialan menoja voidaan vähentää prosessien perkaamisella ja uudistamisella.

Keskustan Katri Pulli piti sosiaali- ja terveystoimen ongelmana suunnittelemattomuutta: palveluiden ennakointi ei ole onnistunut kyllin hyvin, ja määrärahat ylittyvät vuosittain. Talousarvion laatiminen realistiseksi on kuitenkin Pulin mielestä mahdollista, kun talouden seurannasta saadaan luotettavampi. Lisätalousarvion laatimisesta ei voi tulla vuosittainen tapa.

SOSIAALI- JA terveystoimelle pitäisi Myö-liikkeen Antti O. Arposen ja vasemmistoliiton Jaakko Kokon mielestä varata heti alkuun 4-5 miljoonaa enemmän rahaa. He kyselivät, miksi menoihin ei varata riittävästi euroja. Arponen toivoi, että valtuuston ei tarvitsisi joka vuosi kerrata tilinpäätöskokouksissaan samaa asiaa.

– Jokavuotinen alibudjetointi on heikkoa talouden ennakointia tai toiveajattelua, Kokko muistutti.

Kristillisdemokraattien Marjatta Laakon mielestä sosiaali- ja terveystoimi pystyy pysymään annetussa budjetissa, jos viranhaltijat ovat ajan tasalla ja esimiehillä on tieto, kuinka paljon heillä on rahaa käytettävissään.

Kokoomuksen Ilpo Hakulan mukaan sosiaali- ja terveystoimen tarve on loputon, ja johonkin rajat on vedettävä. Niissä on pysyttävä ja tehtävä arvovalintoja.

TILINPÄÄTÖS kirvoitti toki runsaasti muitakin puheenvuoroja, ja siihen oltiin pääosin tyytyväisiä. Kuitenkin lähes joka ryhmä peräsi lisää määrärahoja koulujen ja muiden julkisten rakennusten peruskorjaukseen. Home- ja muut ongelmat on otettava vakavasti. Myös Myllymäen liikenneongelmat pitäisi hoitaa nopeasti kuntoon.

Kokoomuksen Markus Iitiä halusi selvitystä, miksi vuokra-asuminen on niin kallista Lappeenrannassa. Hän toivoi myös liikuntahallia. Joensuun Karjala-Areenan voisi sellaisenaan tyylikkäästi siirtää raviradan paikkeille.

VALTAKADUN pysäkit kirvoittivat vuosi sitten pitkät keskustelut ja tiukan äänestyksen, mutta nyt valtuusto hyväksyi yksimielisesti katusuunnitelmat. Niiden mukaan bussit kulkevat jatkossa lännestä itään Valtakatua pitkin ja idästä länteen Koulukadulla. Valtakadusta tulee oikeasti kävelypainotteinen leveine jalkakäytävineen ja erillisine pyöräteineen.

Myö-liike äänestytti osayleiskaavasta ja halusi keskustatoimintojen alueen ulottamista Kauppakadun pohjoispäässä Torikadulle asti, myös ns. Meijerin kortteliin ja Kipparinkadun varteen.

Valtuusto hylkäsi esityksen äänin 45-5. Myön Ville Hyyryläinen ei ehtinyt äänestykseen.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Valtakadun kunnostustyöt ovat alkaneet Oleksin kohdalla. Kaupunginvaltuusto hyväksyi katusuunnitelmat yksimielisesti maanantaina.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen