Suomen toiseksi suurin biopolttolaitos käynnistyy Kaukaalla keväällä 2010

Valmistelevat työt rakennustyömaalla ovat jo käynnissä.

OUTI SALOVAARA

UPM:n Kaukaan-tehtaan yhteyteen tuleva Suomen toiseksi suurin biopolttolaitos käynnistyy keväällä 2010. Valmistelevat työt rakennustyömaalla ovat jo käynnissä, ja varsinainen rakentaminen käynnistyy näillä näkymin elokuussa.

Pitkään suunniteltu hanke sai lopullisen siunauksensa maanantaina, jolloin voimalaitosta pyörittävän Kaukaan Voima Oy:n hallitus päätti hankkeen hyväksymisestä.

Kaukaan Voiman osakkaita ovat Lappeenrannan Energia ja UPM:n pääosin omistama energiayhtiö Pohjolan Voima Oy. Uuden yhtiön toimitusjohtaja on oman toimensa ohella Kaukaan-tehtaan uusi talouspäällikkö Vesa Reponen.

Yhteinen biopolttolaitos hyödyttää sekä UPM:ää että Lappeenrannan Energian omistajaa Lappeenrannan kaupunkia.

Kaukaan-tehtaan energiahuolto varmistuu nykyisestä, ja voimalaitoksella voidaan hyödyntää energiantuotantoon tehtaalla syntyvä biomassa ja puunhankinnan hakkuujätteet.

Kaupunkilaiset puolestaan saavat laitokselta sähköä ja kaukolämpöä.

– Voimalaitos turvaa kaukolämmön kilpailukykyisen hinnan, joka on voimalaitoksen ansiosta halvempi kuin se muuten olisi, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen hankkeen eduista kaupunkilaisen näkökulmasta.

Jo 2000-luvun alussa ensimmäisen kerran esillä ollut hanke sai uutta vauhtia maakaasun hinnan huomattavan nousun vuoksi ja toisaalta kaukolämmön kysynnän lisääntymisen vuoksi. Lappeenrannan oli pakko ryhtyä miettimään vaihtoehtoja Mertaniemen maakaasuvoimalalle.

Investointi on huomattava, 244 miljoonaa euroa. Siitä veronmaksajien eli Lappeenrannan Energian osuus on 112 miljoonaa euroa.

Miettinen ei näe hankkeessa riskejä. Päinvastoin hänen mukaansa kahden vahvan kumppanin, UPM:n ja Pohjolan Voiman, mukanaolo vankistaa myös Lappeenrannan asemaa.

Uusi voimala ei tuo pysyviä uusia työpaikkoja. Kolmen rakentamisvuoden aikana se kuitenkin työllistää suoraan 400 ihmistä ja välillisesti vielä enemmän.

Voimalaitokselle on varattu Kaukaan nykyisen tehtaan länsipuolelta 32 000 neliön alue. Lisäksi lähelle Saimaan rantaa varataan 17 000 neliön alue raaka-aineen vastaanottoa varten.

Uusi biopolttolaitos korvaa Kaukaan-tehtaan yli 30 vuotta toimineen kattilalaitoksen sekä pääosan Lappeenrannan kaupungin Mertaniemen tuotannosta. Mertaniemi säilyy varavoimalana.

Mertaniemessä on tällä hetkellä 40 työntekijää. Uuden biopolttolaitoksen myötä työntekijämäärä tippuu näillä näkymin 25-30:een luonnollisen poistuman kautta.

Lappeenranta ajoi myös kaupunkilaisten jätelietteiden tuhkaamismahdollisuutta uudessa biopolttolaitoksessa. Nykyisin jäteliete kompostoidaan kalliisti Kukkuroinmäessä.

Ainakaan aluksi uudessa laitoksessa ei ole mahdollista polttaa jätelietettä tai muuta yhdyskuntajätettä, mutta lopullisesti sitäkään mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Uusi laitos ei UPM:n projektipäällikön Erkki Revon mukaan lisää tehdasalueelta tulevaa melua tai pöly- ja hiilidioksidipäästöjä. Sillä ei ole myöskään vaikutusta vesistöihin.

Polttolaitos polttaa tehtaalta kertyvää kuorijätettä, ulkopuolelta tulevaa hakkuujätettä sekä turvetta talvikauden energiankulutushuippujen aikana.

Turpeen tuonti lisää tehtaalle suuntautuvaa liikennettä, mutta toisaalta nykyisin Kuusankoskelle suuntautuvat kuorikuljetukset jäävät pois.

Maisemassa biopolttolaitos näkyy hulppean piippunsa ansiosta.

Nykyinen Ehrnroothin majakaksi kutsuttu piippu on 115 metriä korkea, ja sen lähettyville tuleva biopolttolaitoksen piippu tulee olemaan 125-metrinen.

Kaukaan ympäristö- ja turvallisuuspäällikön Esa Simpuran mukaan piiput kuitenkin näyttävät yhtä pitkiltä, koska uusi piippu rakennetaan nykyistä hieman alemmaksi.

Kuvateksti

Kaukaan Voima Oy:n toimitusjohtaja on oman toimensa ohella Kaukaan talouspäällikkö Vesa Reponen. Taustalla Kaukaan ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Esa Simpura.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Outi Salovaara