Täysillä kuuskymppisten kuntokampanjaan

Lappeenranta panee Reumaliiton kanssa kaupungin ison ikäluokan liikkeelle.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Kuuskymppisillä on kanttia heittää kriittinen kommentti ikääntyviä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Kouluaikana isojen ikäluokkien sanottiin käyvän Suomelle kalliiksi. Sitten meistä oltiin ihan hiljaa kun tehtiin töitä ja kerättiin Suomelle rahaa. Nyt myö muka tullaan taas maalle kalliiksi, pohtivat Jorma Aarrevuo ja Kari Huttunen keskiviikkona Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

He ovat Suomen suurinta ikäluokkaa, syntyneet vuonna 1947, ja Lappeenrannan Kuumat kuuskymppiset -hankkeen kohderyhmää. Keskiviikkona käynnistetyllä kampanjalla on tarkoitus saada 60-vuotiaat lappeenrantalaiset vuoden aikana vetreiksi liikunnalla ja muutenkin hyvinvoiviksi elämäntapavalistuksella.

Jorma Aarrevuo ja Kari Huttunen vaikuttivat jo valmiiksi vetreiltä ja hyvinvoivilta. Kummallakin on takana 42 vuotta työtä, edessä eläkevuodet. Aarrevuo on osa-aikaeläkkeellä, Huttunen eläkeputkessa.

– Elämää on nähty ja työtä tehty. Velat on maksettu ja kunto on hyvä. Nyt eletään täysillä.

– Näiltä tiimoilta lähdetään mukaan tähän hankkeeseen.

Samoilta tiimoilta liikkeellä tuntuivat olevan muutkin kaupunginteatterin aulaan aloituskahveille pakkautuneet kuuskymppiset. Aulassa oli hilpeä hälinä, ja enemmän väkeä kuin hankkeen puuhaväki arvasi odottaa. Kutsu hankkeeseen lähti 913 lappeenrantalaiselle ja avaustapahtumaan ilmoittautui 314 henkilöä.

Kampanjaan liittyvässä hyvinvointikyselyssä kuuskymppiset lappeenrantalaiset ovat kuitenkin paljastaneet remppojaan ja huolenaiheitaan.

Kyselyyn on toistaiseksi tullut 403 vastausta, joissa painonpudotus on yleisin tavoite. Sitä kokee tarvitsevansa 187 vastaajaa. Kunnonkohennusta kokee tarvitsevansa 77, alkoholin käytön vähentämistä 39 ja tupakoinnin lopettamista 24 vastaajaa. Yksinäiseksi kokee itsensä ainakin joskus 93 vastaajaa.

Kaupungin tukena kampanjassa on Suomen Reumaliitto, joka muistuttaa kuuskymppisiä myös tuki- ja liikuntaelinten sairauksien uhkasta ja etenkin niiden ehkäisystä. Siinä tärkein keino on liikunta.

– Mukaan tavoitellaan tietysti niitä kuuskymppisiä, jotka terveytensä kannalta liikkuvat liian vähän, totesi terveyspäällikkö Tita Ström Reumaliitosta.

Kampanjoinnilla on vaikutusta, todisti Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Juha Myllynen.

Hän oli aktiivina Lappeenrannassa kymmenen vuotta sitten miehille järjestetyssä Villit viiskymppiset -kuntohankkeessa, laihtui ja juoksi kolme maratonia.

Nyt Myllynen oli ensimmäinen allekirjoittaja valtuustoaloitteessa Kuumat kuuskymppiset -hankkeesta. Hän on aktiiviliikkuja edelleen, mutta arveli maratonien jääneen jo taakse.

– Jos hiki tulee, hiljennetään vauhtia, Myllynen linjasi kuuskymppisen liikuntaa.

Liikunnan lisäksi kampanjavuoden aikana evästetään kuuskymppisiä elämäntilanteen muutoksiin kuten eläkkeelle siirtymiseen ja isovanhemmuuteen.

– Myös työssä jaksaminen on kuuskymppisille entistä tärkeämpää, muistutti Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen, tämän vuoden kuuskymppisiä hänkin.

Miettinen tunnusti, että hänen oma liikuntansa tuppaa työkiireiden takia jäämään liikaa loma-aikojen harrastukseksi.

– Muuten olo on kuuttakymppiä lähestyttäessä hyvä.

Kuuskymppiset totesivat ikäluokkansa olevan nykyisin ylipäätänsä paljon parempikuntoisia kuin kuuskymppiset heidän lapsuudessaan. Tavoitteena heillä on näyttää nuoremmille haastava malli myös kymmenen vuoden päästä.

Silloin Lappeenrannassa järjestetään toivon mukaan seksikkäät seitsenkymppiset -hanke.

JOHANNA KANNASMAA

Kuvateksti

Kuumat kuuskymppiset saivat hankkeen avajaisissa kampanjapaidan. Sitä mallaavat Kari Huttunen (vas.) ja Jorma Aarrevuo.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen