Ammattimaiset myymälävarkaat ovat liikkeellä Lappeenrannassa

Lappeenrannan Marimekko-myymälä on joutunut iskun kohteeksi kahdesti lyhyen ajan sisällä. Varastetut tuotteet ovat olleet myynnissä lappeenrantalaisella kirpputorilla.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Ammattimaisella rikollisuudella on jalansija Lappeenrannassa. Marimaailma Oy:n Lappeenrannan Marimekko-myymälä on joutunut kevään aikana jo kahdesti ammattimaisten myymälävarkaiden kohteeksi.

Kuvio on ollut molemmilla kerroilla sama: liikkeestä ryöstetään kalliita sesonkituotteita, jotka ovat ilmestyneet myyntiin Puhakankadun Kansantorille.

Jälkimmäinen varkaus tapahtui alkuviikosta. Yksitoista varastettua tuotetta ilmestyivät kirpputorille torstaina.

– Saimme vihjeen, jonka jälkeen henkilökuntamme poistui kesken työpäivän tunnistamaan tuotteet. Poliisi meni kirpputorille myöhemmin, jolloin tuotteet olivat jo kadonneet, Marimaailma Oy:n toimitusjohtaja Jouni Honkanen kertoo.

Honkanen vetoaa kirpputorikävijöiden tarkkaavaisuuteen.

– Olkaa kriittisiä aina, kun näette myynnissä uusia merkkituotteita erityisen halvalla.

TAPAUKSISTA on tehty rikosilmoitukset. Honkasen mukaan tekijöiden nimet ovat poliisin tiedossa.

– Tekijät ovat suomalaisia. Lappeenrannan poliisi myönsi, että toiminta on ammattimaista. Toivon poliisin tekevän kotietsinnän tekijöiden asuntoihin.

Marimekon Lappeenrannan myymälässä on ollut kevätjuhlasesongin aikaan paikalla jatkuvasti kaksi–kolme myyjää. Sen vuoksi Honkasen mielestä on uskomatonta, että varkaat onnistuivat viemään pois suuren määrän tuotteita.

– Sovituskopeista löytyy jatkuvasti irti revittyjä hälyttimiä. Työntekijät ovat peloissaan.

KESKUSRIKOSPOLIISI lähetti vähittäiskaupoille viikko sitten sisäisen tiedotteen, jossa se varoittaa Itä-Euroopasta saapuneista autokunnista, jotka kiertävät Suomea ja syyllistyvät varkauksiin.

Yrittäjät ovat äärimmäisen turhautuneita rehottavaan myymälävarkausbuumiin.

– Yksityishenkilöiltä varastaminen tuntuu olevan suurempi rikos kuin vähittäiskauppiaiden ryöstäminen. Kuitenkin varastetun tuotteen kohdalla yrittäjiltä jää saamatta myyntituotot, valtiolta verotulot ja yhteisvaikutuksena katoaa työpaikkoja, Honkanen sanoo.

Ammattimainen rikollisuus ei hätkähdä näpistystuomioiden edessä. Honkanen vetoaa lainsäätäjiin.

– Vastuu on heillä. On uskomatonta, ettei lainsäädäntö ole seurannut myymälävarkauksien määrän kasvua. Tuomioilla ei ole lainkaan pelotevaikutusta. Varastetun tavaran välitys ja myynti on täysin kitkemätön sarka.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen