Huhtiniemi-tutkimus leikkasi siivet kolmelta hautahuhulta

Helsingin yliopiston perinpohjainen tutkimus kumosi huhun vesilaitoksen, Huhtiniemen pururadan ja Mattilan joukkohaudoista. Sateet hidastivat ja löydöttömyys nopeutti tutkimuksia. Kaivaukset jatkuvat lokakuussa.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Helsingin yliopiston kevään Huhtiniemi-tutkimukset ovat päättyneet ilman löytöjä. Tutkijat ennättivät leikata siivet kolmelta joukkohautahuhulta.

Hautoja ei löytynyt Huhtiniemen vesilaitoksen vierestä, Huhtiniemen pururadan länsirinteestä eikä Mattilasta Kuutostien eteläpuolelta.

– Olemme lopettaneet tutkimukset tältä keväältä. Tähän mennessä tehdyissä kaivauksissa ei ole löytynyt mitään sellaista, joka viittaisi ihmisten hautaukseen ja antaisi tukea huhuille, kaivausten toinen johtaja, professori Helena Ranta sanoo.

TUTKIJAT ovat viime viikosta lähtien kaivaneet Mattilassa, Kuutostien eteläpuolella kulkevan sähkölinjan alla. Sinne tehtiin useita kaivausmonttuja satojen metrien matkalle.

Tutkimusten löydöttömyys nopeutti kaivauksia ja toisaalta sateet hidastivat.

– Säiden suhteen meillä oli huono onni, mutta teimme niin paljon töitä kuin ehdimme, Ranta kertoo.

Kaivauksia tehtiin sellaisilta yleisövihjeiden osoittamilta paikoilta, joissa maatutkaus todisti maata muokatuksi.

– Tutkimus on tehty niin tarkasti kuin vain on voitu ja niin hyvin kuin se nykyisillä menetelmillä vain on mahdollista, Ranta tähdentää.

ARKEOLOGIAN ja oikeuslääketieteen laitosten Huhtiniemi-tutkimus jatkuu lokakuussa. Painopiste on Huhtiniemen leirintäalueella.

Siellä tutkijoita on odottamassa useita paikkoja, joihin yleisövihjeiden mukaan on haudattu vainajia ja joissa maatutkaus kertoo maaperän muokkauksesta.

Tutkimusten eteneminen vaikuttaa Rannan mukaan siihen, ennätetäänkö kaivaa Maasotakoulun ja lentokentän välistä aluetta. Nyt ei ennätetty vaikka tarkoitus oli.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen