Categories
Artikkelit

Jättikvartsikide juhlistaa jalokivimessujen merkkivuotta

Jalokivimessujen pöydät notkuvat taas kivistä ja mineraaleista. Näytteilleasettajia on saapunut Kiinasta ja Intiasta asti.

SANNA PYYSALO

YLÄMAA. Ylämaan jalokivimessut järjestetään tänä viikonloppuna jo 25. kertaa. Lähes yhtä monta kertaa messuilla on vieraillut saksalainen kivialan yrittäjä Claus Hagemann. Mies saapui Ylämaalle jo 20. kertaa.

Tyhjin käsin Hagemann ei Suomeen saapunut, sillä rekka toi mukanaan 3 000 kiloa kivitavaraa. Siitä iso osa menee tukkumyyntiin.

Suurin jötkäle on 56 kilon painoinen brasilialainen jättikvartsikide, jonka Hagemann toi näytille messujen juhlavuoden kunniaksi. Pyöreäksi hiottu kivi on periaatteessa myös myynnissä, jos joku sen haluaa 7 500 euron hintaan hankkia.

Ylämaalle Hagemann tulee kerta toisensa jälkeen, koska Suomessa voi kätevästi yhdistää huvin ja hyödyn.

– Täällä voi tehdä hyvin bisnestä. Minulla on myös suomalaisia ystäviä, joten messujen jälkeen jään yleensä Suomeen lomailemaan, Hagemann kertoo.

Hagemann perusti kivialan yrityksensä vuonna 1984. Vuosikymmenien kokemuksen jälkeen jokaikinen kivenpalanen ei enää herätä suurta innostusta. Silti vanha rakkaus jalokiviin ja mineraaleihin on jäljellä.

– Yksikään kivi ei ole koskaan toisensa kaltainen, vaan kaikki ovat aina erilaisia, Hagemann muistuttaa.

MESSUJEN johtajan Esko Hämäläisen mukaan juhlavuosi näkyy monipuolisuutena ja laaja-alaisuutena.

– Näytteilleasettajia on enemmän kuin aiemmin, ja heitä on ensimmäistä kertaa myös Kiinasta ja Intiasta, Hämäläinen selvittää.

Juhlavuoden kunniaksi Claus Hagemannin yritys lahjoitti Ylämaan Jalokivimuseolle myös neljännestonnin painoisen madagaskarilaisen ruusukvartsikiteen.

Hämäläinen arvioi kävijöitä olleen avajaispäivänä perjantaina noin 1 500. Messut jatkuvat vielä lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18. Messujohtaja arvelee kokonaiskävijämäärän kipuavan reiluun 7 000:een.

YLÄMAALAISET Tuula ja Aarno Pönni käyvät jalokivimessuilla joka vuosi. Tänä vuonna heidän oli kiirehdittävä messuille perjantaina, sillä viikonlopuksi oli tiedossa reissu tuttavien mökille. Messuilta löytyi mökille lahjavietäväksi Tiffany-keiju. Pariskunnan mukaan tarttuu messuilta usein kaikenlaista ostettavaa.

– Messuilla käyminen on perinne. Pitäähän sitä nyt oman kunnan tapahtumaa kannattaa, Tuula Pönni sanoo.

Aarno Pönnin mielestä messut on Ylämaan vuoden tärkein tapahtuma.

– Jotain ekstraa tänne täytyisi silti keksiä, muuten tapahtuma hiipuu, Tuula Pönni arvioi.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo