Joutsenon keskusta vaatii investointeja maaseudulle

Keskustan valtuustoryhmä ei ottanut vielä kantaa kuntaliitokseen. Juha Turkia sanoo ei. Arja Villanen katsoo kansanäänestyksen tuloksen.

URPO LAANINEN

JOUTSENON keskustan valtuustoryhmä ei ottanut vielä juhannusviikolla kantaa kuntaliitokseen, mutta vaati tulevia investointeja myös maaseutukylille.

Kaupunki laatii Joutsenon Energian arvon pohjalta investointisuunnitelmaa, jos kuntaliitos toteutuu.

Keskustan mielestä vesi- ja viemäriverkoston rakentaminen alapitäjille pitää ottaa investointilistalle.

Puheenjohtaja Pekka Lukkari kertoi, että valtuustoryhmä ei ole ottanut kantaa kuntaliitokseen. Keskustan kunnallisjärjestö kertoi vastustavasta mielipiteestään jo viime syksynä.

– Olimme niin kovasti ajamassa kansanäänestystä, että kyllä me odottelemme sen tulosta. Emme myöskään rupea antamaan ihmisille äänestysohjeita, Lukkari viittasi sosialidemokraattien ryhmäpäätökseen.

Keskustan yhdestätoista valtuutetusta osa on erittäin tiukkoja kuntaliitoksen vastustajia, mutta toiset näkevät sen myönteisemmin. Heihin kuuluu myös Korvenkylän valtuutettu Anni Kekki. Hänen kotinsa on 300 metrin päässä Imatran rajasta.

ANNI KEKKI näkee, että valtakunnallisesti katsottuna kuntaliitoksesta saadaan paljon hyötyjäkin. Ja jos Korvenkylä pitää johonkin liittää, niin mieluummin Lappeenrantaan kuin Imatralle.

– En kuitenkaan rupea takkiani kääntämään. Sanoin jo ennen kunnallisvaaleja, että en kannata liitosta. En petä äänestäjiäni, mutta pitää myös tajuta, että jos Joutseno jatkaa itsenäisenä, kaikki ei voi jatkua entiseen tapaan.

ARJA VILLANEN (vihr.) sanoo monien järkisyiden puoltavan kuntaliitosta. Tuleva sosiaali- ja terveyspiiri on aika paljon isompi asia lähipalvelujen kannalta.

– Kun olen ollut kansanäänestystä huutamassa, haluan ensin katsoa, miten voimakasta vastustus ja kannatus ovat. Sitten otan lopullisesti kantaa liitokseen.

Kristillisdemokraattien Juha Turkia on kansanäänestyksestä toista mieltä. Valtuuston päätöksen pitää perustua tietoon, eikä tunnepitoiseen äänestykseen. Turkia itse uskoo Joutsenon pystyvän menestymään itsenäisenä, jos sitä johdetaan vahvalla otteella.

– Joutsenoa ei ole johdettu vahvasti kuin kaksi vuotta. Meiltä jää kokematta, miten pärjäämme itsenäisenä, kun joutsenolaiset alkavat todella yhdessä kehittää kuntaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen