Categories
Artikkelit

Joutsenon liikuntahalli kallistui

Joutsenon liikuntahalliin on tarjolla rutkasti käyttäjiä. Hallin kylkeen on tulossa yleisurheilukentän uusi pääkatsomo.

ANSSI SILVENNOINEN

HEIKKI SOPANEN

Joutsenoon suunnitellun liikuntahallin hinta on kohonnut alkuperäisestä arviosta. Päivän hinta on 5,2 miljoonaa euroa, kun kaupunki oli varautunut 4,8 miljoonan euron kustannuksiin. Halli ei kuitenkaan jää rakentamatta, sillä kaupunki varaa hallin rakentamiseen 400 000 euroa lisää. Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esittämän lisämäärärahan maanantaina.

Hallin määrärahasta käytetään miljoona euroa tänä vuonna ja 4,2 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Joutsenon liikuntahalli aikoo palvella kaupunkilaisia laajalla rintamalla. Joutsenon liikuntasihteeri Aija Rautio kertoo rakennuksen auttavan liikkujien lisäksi myös kulttuuripuolen tarpeita.

– Hallin pääkäyttäjät ovat luonnollisesti liikunnan harrastajia, mutta samalla rakennus täyttää Joutsenon tarpeen esimerkiksi konserttitilojen suhteen. Yläkertaa voi käyttää näyttelytiloina.

– Toisaalta paikka palvelee myös isompia kokouksia tai seminaareja, jos on tarvis, Rautio sanoo.

Liikuntahallin rakentamisen on tarkoitus alkaa syyskuussa. Jos kaikki menee suunnitellusti, joutsenolaiset pääsevät harrastamaan uudessa pyhätössään tammikuussa 2009.

– Kovasti tässä toivotaan, että päättäjien päätös olisi hankkeelle myönteinen. Jos näin on, ratkaisu on niin hieno, ettei tuntemuksia osaa oikein edes sanoiksi pukea, Rautio huokaisee.

Liikuntasihteeri kiittelee vuolaasti Joutsenon pitkäaikaisen vapaa-aikatoimenjohtajan Paavo Talonpojan roolia liikuntahallihankkeessa.

– Hän jaksoi viedä liikuntahallia vuosikymmenien ajan eteenpäin, vaikka matkan varrella oli monenlaisia tapahtumia, Rautio muistelee.

Avaran harrastuspaikan tarve on ollut Joutsenossa ilmeinen jo kauan. Kaupungissa on harrastettu sisälajeja koulujen saleissa, joissa sulkapallot kopisevat kattoon ja lentopalloilijat muuttuvat olosuhteiden pakosta futaajiksi.

– Joutsenon ainoa kunnollinen sali on buukattu aina täyteen, eli harrastusajoista on huutava pula.

Raution mukaan uuden liikuntahallin salitila on 1 100 neliömetriä, joka voidaan jakaa kolmeen osaan.

– Esimerkiksi salibandyn harrastajille sali olisi lottovoitto. Halli on suunniteltu niin, että sinne mahtuu täysimittainen salibandykaukalo varoalueineen.

Hallin yhteyteen on tulossa myös tilava kuntosali. Yleisurheilun saralle halliin on suunniteltu muun muassa juoksusuora sekä heittolajien suorituspaikat.

– Tila on yhdeksän metriä korkea, joten keihästä voi heittää seinälle viritettyyn pressuun, Rautio selventää.

Sisähalliin tulisi noin 300 katsojapaikkaa. Näistä kiinteitä paikkoja olisi 90, jonka lisäksi paikkoja saadaan käyttöön teleskooppikatsomoilla.

Halli palvelee valmistuessaan suoraan vast’ikään peruskorjattua yleisurheilukenttää, sillä rakennuksen kentän puoleiselle sivulle rakentuu katettu ulkokatsomo.

– Kovin pitkälle vietyjä suunnitelmia ei toki vielä ole, mutta liikuntahallin kahviota voisi varmasti jotenkin hyödyntää myös jalkapallo-otteluissa.

LIIKUNTAHALLI on vain yksi osa Joutsenon urheilukeskuksen kehittämissuunnitelmaa. Asemakaavassa on varattu rakennusalaa niin, että liikuntahallin jatkeeksi on mahdollista rakentaa uimahalli.

Joutsenon jäähallille on varattu paikka Ravitien ja Raviradan nurmikentän välistä. Jäähallihanke on herättänyt kiinnostusta jo nyt lappeenrantalaisissa ja imatralaisissa jääurheilupiireissä, jotka tuskailevat vuorojen vähyyden kanssa.

– Koko urheilukeskussuunnitelman kantavana ideana oli tehdä pitkän tähtäimen kehityssuunnitelma, ettei eri kohteita tarvitsisi viedä alusta loppuun toisistaan täysin irrallisina osasina.

Joutsenon liikuntapaikkarakentaminen voi tukeutua tähän vielä pitkään, Rautio kertoo.

Jos liikuntahalliprojekti nytkähtää rakennusvaiheeseen, on liikuntasihteerillä jo seuraava kohde katsottuna.

– Nurmikenttämme eivät ole ihan parhaassa mahdollisessa kunnossa. Hiekkatekonurmelle olisi käyttöä.

Kuvateksti

Pääsisäänkäynnin julkisivu parkkialueelta nähtynä.

Kuva: arkkitehtitoimisto Mattiveikko salo oy

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen, Heikki Sopanen