Categories
Artikkelit

Joutsenon valtuusto hyväksyi kansanäänestyksen liitoksesta

Laitos- ja kotiäänestystä ei järjestetä. Valtuutetut puivat pitkään viime vuoden heikkoa tilinpäätöstä. Rakennusvalvonnan taksoista tuli äänestys.

URPO LAANINEN

JOUTSENOLAISET pääsevät äänestämään kuntaliitoksesta. Joutsenon kaupunginvaltuusto hyväksyi myöhään maanantai-iltana yksimielisesti neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisen liitoksesta Lappeenrannan kanssa. Päättäminen oli kuitenkin vaikeaa, ja valtuutetut keskustelivat laitos- ja kotiäänestyksen tarpeesta.

Loppujen lopuksi valtuusto hyväksyi yksimielisesti, ettei laitos- ja kotiäänestystä tarvita. Kirjeäänestys korvaa ne. Varsinaisessa äänestyksessä 14. lokakuuta ei ole kuin yksi yhteinen äänestyspaikka, Joutsenon pääkirjasto.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Pekka Lukkari (kesk.) katsoi, että marginaaliryhmille pitää antaa mahdollisuus äänestää eikä kirjeäänestys toteuta sitä henkeä. Hän esitti, että valtuusto antaa lautakunnalle oikeuden järjestää koti- tai laitosäänestys.

Kaupunginvaltuusto kuitenkin katsoi, ettei se voi siirtää lain mukaista päätösvaltaansa.

Valtuuston päätöksen mukaan keskusvaalilautakunta lähettää viimeistään 19. päivänä ennen äänestyspäivää jokaiselle äänioikeutetulle äänestyslipun, vaalikuoren ja lähetekirjeen äänestysohjeineen. Kirjeäänestys on päätapa, mutta halukkaat voivat sanoa kantansa varsinaisessa kansanäänestyksessä.

TILINPÄÄTÖS nostatti valtuustossa pitkän keskustelun. Valtuutetut käyttivät yhteensä 15 puheenvuoroa. Niissä toistuivat samat asiat kuin kuntaliitoksen asukastilaisuuksissakin eli pärjääkö Joutseno itsenäisenä vai ei, ovatko virkamiehet esittäneet tarkoituksenmukaisia ja harhaanjohtavia lukuja kaupungin taloudesta ja pitääkö Joutsenon Energia Oy myydä.

Keskustan Heikki Pellinen epäili, että se on mahdollista myydä noin vuonna 2010 ja että Joutseno pärjää ilman kuntaliitostakin.

Muiden muassa demarien Tapio Virkki ja Yrjö Welling sekä keskustan Mikko Kokko katsoivat, että lypsävää lehmää ei pidä myydä. Se on Joutsenon ainoa ylimääräinen tulolähde. Erkki Kämäräinen (sd.) katsoi, että energiayhtiö pelasti Joutsenon viime vuoden tilinpäätöksen. Juha Turkia (kd.) muistutti, että energiayhtiö saa tulonsa kaupunkilaisten kukkarosta, ja hän kehotti puhumaan asioista oikeilla nimillä.

Energiakeskustelun aloittanut Pentti Belinskij (kok.) katsoi, että olisi lyhytnäköistä myydä energiayhtiö. Sellaiset puheet pitää jättää kokonaan pois.

VALTUUTETUT vaativat Joutsenon talouteen korjausliikkeitä, joita ei ole Belinskijin mielestä vielä tehty. Myös Heikki Seppänen (kesk.) ihmetteli, ettei virkamiehiltä ja kaupunginhallitukselta ole tullut niistä esityksiä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) puolustautui ja totesi, että erilaisia toimenpiteitä on kuitenkin tehty talouden korjaamiseksi, mutta ne eivät ole riittäneet. Hän esitti pitkän listan tehtyjä asioita, mutta niiden vaikutukset eivät vielä näy.

Tilintarkastajat totesivat kertomuksessaan, että Joutsenon kaupungin taloudellinen tulos oli edelleen huono viime vuonna ja vuosikate oli täysin riittämätön, vain vajaat 400 000 euroa. Kaupunginjohtaja Kari Korkiakosken mukaan vuosikatteen pitäisi olla lähes kuusi miljoonaa euroa, jotta se riittäisi investointeihin.

VALTUUSTO joutui äänestämään rakennusvalvonnan maksuista, joita se korotti äänin 21-14. Useimmat keskustalaiset sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenet olivat korotuksia vastaan.

Lautakunta teki yksimielisen esityksen, mutta kaupunginhallitus hyväksyi kaavoitusinsinööri Heikki Purasen alkuperäisen korotusesityksen. Puranen ja Korkiakoski katsoivat esittelijöinä, että Joutsenon taksojen pitää olla vertailukelpoiset naapurikuntiin nähden ja ne jäävät vielä alemmiksi kuin Imatralla ja Lappeenrannassa.

Valtuusto hyväksyi lopuksi liikuntahallin 400 000 euron lisämäärärahan äänin 31-4. Vastaan olivat keskustan Heikki Pellinen, Heikki Seppänen ja Mikko Kokko sekä kokoomuksen Kari Puolakka. Kokous päättyi kello 22.20.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Vihreiden Sami Jokelainen osallistui kokoukseen ensimmäistä kertaa varsinaisena valtuutettuna, mutta ei vielä käyttänyt puheenvuoroa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen