Joutsenon valtuustosta löytyy jo niukka enemmistö kuntaliitokselle

Sami Jokelainen ja Merja Julkunen ilmoittautuvat yhdistymisen kannattajiksi.

URPO LAANINEN

Joutsenon kaupunginvaltuutettujen enemmistö tukee yhdistymistä Lappeenrannan kanssa jo ennen neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Aika varmoja kuntaliitoksen kannattajia on Etelä-Saimaan haastattelujen perusteella ainakin 19. Enemmistöön riittää 18 valtuutettua.

Enemmistö voi olla suurempikin, jos nyt epävarmat valtuutetut kääntyvät kuntaliitoksen puolelle. Paljon riippuu lokakuun kansanäänestyksen tuloksesta.

Sosialidemokraattien 13 valtuutettua ja kokoomuksen neljä valtuutettua kannattavat kuntaliitosta. Demarit jopa suosittelevat kuntalaisille kyllä-vastausta lokakuun kansanäänestyksessä.

Myös vihreiden Sami Jokelainen sanoo kannattavansa kuntaliitosta. Hän katselee asiaa laajemmin maakunnallisesti. Hän toivoi jo aikaisemmin Saimaankaupungin toteutumista.

– Kansanäänestyksen tulosta pitää tietysti kuunnella, mutta valtuutetut sen ratkaisun tekevät.

Jokelainen toki myös kritisoi virkamiesten esityksiä, eikä hän pidä siitä, että Joutsenon talousluvut itsenäisenä kuntana näytetään niin huonoina. Kaupungin talous on kuitenkin aika vakaalla pohjalla, eikä sillä ole paljon velkaakaan.

KUNTALIITOKSEN kannattajaksi ilmoittautuu myös kristillisdemokraattien valtuutettu Merja Julkunen.

– Nykyisten tietojen perusteella meidän pitää yhdistyä Lappeenrantaan. Harkitsen sitten kantaani, jos uusia tietoja tulee. Tämä ei ole ihan lopullinen kanta, mutta melkein lopullinen, Julkunen sanoo.

Hän arvioi, että syksyn kansanäänestys on ehkä enemmän tunneasia asukkaille. He eivät tiedä asioita niin tarkkaan. Julkunen ei kuitenkaan väheksy kansanäänestystä.

Kristillisdemokraateista Juha Turkia vastustaa kuntaliitosta, ja kolmas valtuutettu Senja Mustonen ei ota vielä kantaa.

– En osaa vielä sanoa, olenko puolesta vai vastaan. Katson vielä, mikä on paras vaihtoehto Joutsenon kannalta, Mustonen toteaa.

SITOUTUMATTOMILLA ei ole vielä lopullista kantaa. Kalevi Tiimo on aiemmin liputtanut kuntaliitoksen puolesta, mutta uusien tietojen pohjalta hän on tullut kriittisemmäksi.

– Ihmisiä ei voi pakottaa ja on kuunneltava kansanäänestyksen tulos. Jos erotus on kovin iso, tietysti sen pitäisi vaikuttaa asiaan. Minulle on nyt selkeytynyt, että tärkeintä on saada terveyskeskuksen vuodeosasto ja palvelukeskus kuntoon.

Markku Viertorinta odottelee myös kansanäänestyksen tulosta. Hän ei uskalla vetää tiukkaa linjaa puoleen tai toiseen.

– Sydän sanoo toista ja järki toista. Euro on tietysti konsultti, jos joudumme pulaan. On oikeus ja kohtuus, että kuunnellaan asukkaita.

KESKUSTAN valtuustoryhmä ei ole puheenjohtaja Pekka Lukkarin mukaan ottanut vielä kantaa yhdistymiseen, vaikka kunnallisjärjestö alkoi vastustaa sitä jo syksyllä. Keskusta ajoi kansanäänestystä ja haluaa katsoa sen tuloksen ensin.

Myös vihreiden Arja Villanen katsoo, miten suurta vastustus on ja ottaa sitten lopullisesti kantaa.

UUTISET SIVU 6

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen