Categories
Artikkelit

Kalevan kisat kilpaillaan ensimmäistä kertaa mondolla

Urheiluliiton toimitusjohtaja Kari Saarisen mielestä on erittäin tärkeää, että elokuun alun Kalevan kisoissa voidaan urheilla samalla alustalla kuin Osakan MM-kisoissa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Elokuun alun Kalevan kisoissa yleisurheilun Suomen mestaruuksista kilpaillaan ensimmäisen kerran mondo-pinnoitetulla radalla ja suorituspaikoilla.

– Osakaan MM-kisoihin lähtevien suomalaisurheilijoiden kannalta se on erittäin hyvä. Mondo on nopea alusta, jolla monelta urheilijalta menevät helposti askelmerkit ja aitavälit sekaisin. Siksi mondoon on hyvä saada mahdollisimman paljon tuntumaa, sanoi keskiviikkona Lappeenrannassa Kalevan kisojen järjestelyihin ja sinisen Kimpisen kenttäremonttiin tutustunut Urheiluliiton toimitusjohtaja Kari Saarinen.

Suomessa on Lappeenrannan lisäksi mondo-pinnoite vain Helsingissä olympiastadionilla ja Lapinlahdella.

Osakan MM-kisoihin lähtevistä urheilijoista valtaosa valitaan joukkueeseen heti, kun Kalevat kisat päättyvät Lappeenrannassa.

– Urheiluliiton hallitus on täällä paikalla kolme päivää seuraamassa kisoja. Hallitus kokoontuu Lappeenrannassa sunnuntai-iltana 5. elokuuta ja nimeää joukkueen. Näyttöjä MM-kisoja varten voi antaa periaatteessa vielä 13. elokuuta asti, mutta uskon, että ainakin sellaiset 95 prosenttia Osakaan lähtevistä suomalaisurheilijoista nimetään heti Lappeenrannan Kalevan kisojen jälkeen, Saarinen vakuutti.

Suomen yleisurheiluhuiput tulevat Saarisen mukaan olemaan elokuussa Kimpisessä paikalla sataprosenttisesti.

– Kaikki, jotka ovat terveitä, kilpailevat Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Urheiluliitolla on nyt toimiva sopimus kaikkien edustusurheilijoiden kanssa siitä, että he ovat sitoutuneet osallistumaan SM-kisoihin. Vielä 1990-luvullahan tämä systeemi vuoti pahasti. Aina joku huippunimistä oli jossain korkean paikan leirillä tai vastaavalla Kalevan kisojen aikaan, Saarinen sanoo.

Kimpinen on remontin jälkeen Kari Saarisen mielestä suorituspaikkojen ja katsomojen osalta kaikin puolin kelpo paikka Kalevan kisojen 100-vuotisjuhlatapahtuman järjestämiseen elokuussa.

– On aivan ainutlaatuista Suomessa, että LUM on seurana osallistunut tämän nopean mondo-radan kustannuksiin. 5 000 istumapaikkaa takaa myös yleisölle hyvät tilat.

Ensi vuonna Kalevan kisat järjestetään Tampereella ja kesällä 2009 kisapaikkana on Espoo.

– Uskon, että Espoossa saadaan pääkaupunkiseudunkin yleisö liikkeelle Kalevan kisoihin. Helsinkihän on Kalevan kisojen suhteen hieman hankala paikka. Olympiastadion on niihin kisoihin liian suuri ja kallis stadion ja Eläintarhan kentältä puuttuvat kaikki oheispalvelut, Kari Saarinen sanoo.

Kalevan kisojen isännyyttä on kierrätetty Suomessa vuorotellen viidellä eri maantieteellisellä alueella. Saarisen mukaan jatkossa aluekierrätyksestä luovutaan ja kisoille järjestetään avoin haku.

– Suomessa on 10-15 paikkakuntaa ja seuraa, jotka voivat käytännössä yleisurheilun SM-kisat järjestää. Avoimessa haussakin tulee aivan luonnollisesti kiertoa ja sopivaa kilpailua kisaisännyydestä, Saarinen ennakoi.

Tämän vuoden Kalevan kisoissa iltakilpailujen tahtia tiivistetään sillä, että 12 finalistin sijaan lajien finaaleihin pääsee mukaan vain kahdeksan urheilijaa.

– Yleisurheiluun on tulossa monenlaisia muutoskokeiluja, mutta en usko, että Kalevan kisoissa nyt aivan ensimmäiseksi kokeillaan vaikka näitä pudotuskisoja, mitkä tulevat jo eliittikisoihin mukaan tänä kesänä, Kari Saarinen selvittää.

Kalevan kisojen kisa-areena Kimpinen avautui urheilijoiden käyttöön viime viikolla. Kentän remontti jatkuu edelleen katsomoissa.

LUM:n puheenjohtaja Pentti Viskarin mukaan Kimpisessä järjestetään kahdet kilpailut ennen Kalevan kisoja.

– Heinäkuun lopulla juostaan pm-kisa 10 000 metrillä ja viikolla ennen Kalevan kisoja järjestetään Junior Karelia Games, missä testataan Kalevan kisojen koneiston toiminta. Urheilijoiden käytössä kenttä on heinäkuussa vapaasti. Olemme toivottaneet tänne tervetulleiksi Kalevan kisoihin tulevia urheilijoita vaikka harjoitusleirille, Viskari sanoo.

Kuvateksti

Urheiluliiton toimitusjohtaja Kari Saarinen tutustui keskiviikkona Kimpisen kenttäremonttiin.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen