Categories
Artikkelit

Kirjat inspiroivat Torniateljeen kesää

Sole Perttu, Katja Karhu ja Pirjo Lindberg lähestyvät kirjateemaa täysin eri suunnista. Viikon aikana Suomenniemen Kiesilässä käy noin 500 näyttelyvierasta.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Kirjoista on helppo puhua Pirjo ja Leif Lindbergin kesätalossa Suomenniemellä. Kirjahyllyjä riittää joka huoneeseen ja toilettikin on aiheellisesti saanut oveensa bibliotek-kyltin.

Tämänvuotisen kesänäyttelyn kirjateeman Pirjo Lindberg kuitenkin keksi mutkan kautta.

Lappeenrantalainen taidemaalari, kuvaamataidon opettaja ja kirjojen ystävä katsoi kerran surullisena roskiin menevien kirjojen kasaa ja päätti hyödyntää tarjolla olevaa materiaalia oppitunneilla. Ennen pitkää Lindberg huomasi liottelevansa ja repivänsä sivuja myös omiin tarkoituksiin.

– Keksin, että tässä on uusi teemani: pois heitettävää materiaalia, josta ei raaski luopua.

LINDBERGIN Torniateljeehen kutsutaan vieraiksi etupäässä naistaiteilijoita. Ttämänvuotinen valinta osui luontevasti lappeenrantalaiseen Soli Perttuun, jolle kirjat ovat materiaalina ja innoituksen lähteenä entuudestaan tuttuja.

Trion täydentää suomenniemeläinen kultaseppä ja korutaiteilija Katja Karhu kirjoihin liittyvällä koruaineistollaan.

– Vaikka lähtökohta on kaikilla sama, teoksissa avautuu ihan eri maailma, Pirjo Lindberg tähdentää.

SOLI Perttu lähtee liikkeelle siitä, miten kirja syntyy aivan fyysisenä tuotteena. Yläkerran huoneeseen rakennettu installaatio havainnollistaa taidon ja taiteen kehän, jossa vanhoista lakanoista tehty paperi päätyy pieluskirjana kuvaamaan sitä, mitä tapahtuu lakanoiden välissä.

– Teen itse kaikkea, vuoroin installaatioita, öljyväritöitä ja akvarelleja. Kirjat ja kirjoittaminen ovat minulle läheisiä ja olen jopa tehnyt paperia ja sitonut kirjoja, Perttu paljastaa.

Pertun teoksia on tänä kesänä esillä myös Anna Ahmatovan museossa Pietarissa, mutta yleisöä riittää miljoonakaupungin ohella myös Suomenniemelle. Torniateljee kuuluu seudun kesäasukkaiden vakiokohteisiin ja viikon kestävään näyttelyyn tutustuu vuosittain noin 500 vierasta.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Sole Perttu on peittänyt osan yläkerrasta epätekstillä, joka kauneudestaan huolimatta ei sano yhtään mitään.

TORNIATELJEE

Pirjo ja Leif Lindbergin kesäasunnon yhteydessä Suomenniemen Kiesilässä.

Kesänäyttelyitä vuodesta 1991 alkaen.

Tänä vuonna Kirjat inspiroivat -näyttelyssä Sole Pertun, Katja Karhun ja Pirjo Lindbergin tuotantoa.

Näyttely on avoinna päivittäin 30.6.-8.7. kello 12-18.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen