Kotkaniemen kesä ja näyttely avattiin kepeissä tunnelmissa

MATTI RIIHELÄLUUMÄKI. Presidentti P.E. Svinhufvud oli nuorelle Riitta Uosuka

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Presidentti P.E. Svinhufvud oli nuorelle Riitta Uosukaiselle sankarihahmo. Sittemmin kunnioitus Ukko-Pekan saavutuksia kohtaan on vain kasvanut.

– Mitä enemmän olen hänen elämäänsä tutustunut, sitä enemmän sitä elämää arvostan, tunnusti valtioneuvos Uosukainen torstaina Luumäellä avatessaan Kotkaniemen kotimuseon kesää ja kesänäyttelyä.

Ukko-Pekkaa ja valtioneuvos Uosukaista yhdistää ehkä monikin asia, mutta yksi yhdistävä erikoisuuskin henkilöhistoriassa on: Molempien nimi löytyy yhdeksän kertaa eduskunnan puhemiesluettelosta.

Riitta Uosukainen muistutti, että Svinhufvud oli eduskunnan ensimmäinen puhemies, ja suomalaisen eduskuntakulttuurin luoja.

KOTKANIEMEN kepeissä kesätunnelmissa avattu näyttely on saanut nimekseen Itsenäisyys, leipä ja järjestys. Näyttely esittelee Ukko-Pekan toimintaa 1900-luvun alun sortovuosista itsenäistymisen aikaan, vuoden 1918 tapahtumiin saakka.

Näyttely aloittaa kolmen kesänäyttelyn sarjan.

– Ensi kesän näyttely kertoo Svinhufvudista lakimiehenä ja kesän 2009 näyttely presidentin puolisosta, Ellen Svinhufvudista, kertoi Suomen kansallismuseon yli-intendentti Riitta Ailonen Kotkaniemessä. Ailonen paljasti, että Kotkaniemeen on luvassa suurempi remontti joskus ensi vuosikymmenen puolella.

HOVIOIKEUDEN laamanni Heikki Juusela luovutti näyttelyn avajaisissa Kotkaniemen museolle 15 presidentti Svinhufvudin kirjoittamaa kirjettä. Ne kirjeet Ukko-Pekka oli lähettänyt vuosina 1937-1943 Juuselan isälle, joka tuolloin toimi vallesmannina Taavetissa.

Kotkaniemen museo on avoinna elokuun puoliväliin asti viitenä päivänä viikossa, keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17.

Viime kesänä Kotkaniemessä kävi parituhatta vierasta. Museonhoitaja Sirkka Svinhufvud uskoo, että tänä kesänä kävijämäärä nousee jo näyttelynkin ansiosta.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Valtioneuvos Riitta Uosukaisella ja presidentin pojanpojalla Jorma Svinhufvudilla oli ilmeisen mukavia jutunaiheita Kotkaniemen kesänäyttelyn avajaisissa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä