Categories
Artikkelit

Kulttuurin arvostus taas koetuksella

HEIKKI SOPANEN Elokuvateatteri Nuijamies on jäämässä kehityksen jalkoihin La

HEIKKI SOPANEN

Elokuvateatteri Nuijamies on jäämässä kehityksen jalkoihin Lappeenrannassa. Kiinteistön omistajat, Etelä-Karjalan Osuuspankki ja vakuutusyhtiö Tapiola, haluavat purkaa elokuvateatterin pysäköintipaikkojen tieltä. Maanalaisia parkkipaikkoja tarvitaan, kun omistajat käyvät uudistamaan kaupungin keskustassa sijaitsevaa korttelia, jossa Nuijamieskin sijaitsee.

Korttelin kehittämissuunnitelmaan on piirretty uusia asuntoja ja liiketiloja sekä ajan hengen mukaisesti uusi elokuvakeskus. Kehityksen alle on jäämässä myös samassa korttelissa oleva elokuvateatteri Kino-Aula. Nuijamies on rakennettu 1954 ja Kino-Aula 1938. Molemmat elokuvateatterit on luokiteltu arvokiinteistöiksi, ja niiden purkuaikeiden julkitulo polkaisi liikkeelle suojelukeskustelun.

Etelä-Karjalan museo haluaa suojella molemmat elokuvateatterit. Kaavoitusmonopolia käyttävä kaupunki on laittanut alustavassa kaavaluonnoksessa suojelumerkinnän Nuijamiehelle, mutta ei Kino-Aulalle. Mielipiteensä asiasta kertoneet kaupunkilaiset ovat pääasiassa elokuvateattereiden suojelun kannalla. Myös elokuvia teattereissa vuokralaisena pyörittävä perheyritys haluaa teattereiden säilyvän.

Nuijamiestä pidetään arvokkaampana suojeltavana, koska se on pitkälti alkuperäisessä asussaan. Kino-Aula on kokenut useita muodonmuutoksia.

Pankin mielestä edes Nuijamiehen säilyttäminen ei ole mahdollista korttelin kokonaiskehityksen vaarantumatta. Kokonaiskehitykseen kuuluu parkkipaikkojen rakentaminen Nuijamiehen kerrokseen.

Kiinteistönomistajan mielipide on ymmärrettävä. Omistaja haluaa omistuksesta mahdollisimman paljon hyötyä. Suojelurakennuksen omistaminen ei ole rahallisesti yhtä kannattavaa kuin uusien neliöiden rakentaminen.

Nuijamies on kuitenkin kulttuurihistoriaa, ehkä ainoa laatuaan koko Suomessa. Sen säilyttäminen on kulttuuriteko ja siksi erittäin toivottavaa. Maanalaiset pysäköintipaikat voi sijoittaa johonkin muualle korttelissa. Ei tarvita kuin kaavoittajan eli kaupungin ja kiinteistönomistajien välinen sopimus.

Suojelusta koituvat taloudelliset menetykset ovat Nuijamiehen tapauksessa lähinnä laskennallisia. Elokuvateatterille ei tarvitse tehdä mitään, ja omistaja saa siitä vuokratuloja. Lisäksi Nuijamiehen suojelusta koituu imagohyötyä suojelijoille.

Elokuvayrittäjien vuokrasopimus teattereista on voimassa vuoteen 2016. Toivottavasti sitä jatketaan ainakin Nuijamiehen osalta.

heikki.sopanen@esaimaa.fi

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen