Lajikapteeni toivoo Kalevan kisoihin myötätuulitakuuta

Jorma Kemppainen odottaa, että ainakin neljä Suomen ennätystä kirjataan uusiin lukemiin Kimpisessä elokuun alun Kalevan kisoissa. Tommi Evilä on hyppääjien ja pikajuoksijoiden mitalitoive MM-kisoissa.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Pituushyppääjä Tommi Evilällä on MM-pronssi puolustettavanaan Osakan kisoissa elokuussa. Hyppylajeista sekä pika- ja aitajuoksuista vastaava Suomen Urheiluliiton lajiryhmäkapteeni Jorma Kemppainen ei odottele MM-kisoista muita mitaleja omalta saraltaan. Hän laskeskelee, että jokunen pistesija olisi mahdollinen, jos kaikki menisi putkeen.

Lappeenrannassa elokuun alussa järjestettäviä Kalevan Kisoja Kemppainen odottaa suurella mielenkiinnolla. Luvassa on tiukkoja taisteluja senteistä ja sekunneista urheilijoiden kesken sekä Osakan kisarajaa vastaan.

– Ulkomaanleirit ovat menneet hyvin, eikä yhtään urheilijaa ole tällä hetkellä pelistä pois loukkaantumisten vuoksi. Tilanne on paljon parempi kuin viime vuonna, jolloin meillä riitti vaikeuksia ja vaivoja, Kemppainen toteaa tyytyväisenä.

Pituushyppypaikalle hän povaa kaikkien aikojen kovinta kisaa. Kemppaisen näkemät harjoitushypyt Portugalissa olivat sitä luokkaa, että paitsi Evilältä myös Simon Sundstenilta ja Petteri Laxilta on lupa odottaa komeita leiskautuksia. Myös Lappeenrannan Urheilumiesten Juho-Matti Pimiä voi yllättää kotikentällään.

– Pituushyppy on hurmoslajeja. Jos Pimiä saa fiiliksen päälle, kaikki on mahdollista.

Kemppainen toivoo, että kotiyleisön tuki siivittää myös Ilona Rantaa 400 metrin aidoissa ja Matti Monosta korkeushypyssä.

– Matti ja Ilona eivät saa vastusta kotimaan kisoissa. Myönteisesti voi ajatella, että kun he ovat näin ylivoimaisia, on heillä mahdollisuuksia pärjätä myös ulkomailla.

Lappeenrantalaismenestystä voi irrota myös naisten kolmiloikkapaikalta. Kisan itseoikeutettu ennakkosuosikki on Natalia Kilpeläinen, mutta LUM:n Elina Sorsa on tunnettu raivopäisenä taistelijana.

– Sorsa pistää aina parastaan tiukoissa paikoissa kuten nuorten arvokisoissa.

MIESTEN KORKEUDESTA Kemppainen odottaa kovatasoista kilpailua. Mitaliehdokkaiksi hän nimeää Oskari Frösenin, Heikki Tanelin ja Osku Torron, jotka hyppäävät 230:n pintaan.

Naisten korkeushypystä lajikapteeni ennustaa kovaa kaksinkamppailua Hanna Mikkosen ja Alina Mattilan välille. Saman suuntaiset odotukset hänellä on naisten 100 metrin aitajuoksusta, jossa toisistaan ottavat mittaa Johanna Halkoaho ja Hanna Korell.

Miesten 100 metrillä nuoret tulokkaat haastavat vanhat konkarit.

– Tommi Hartonen ja Markus Pöyhönen ovat tiukilla Jarkko Ruostekiven, Visa Hongiston ja Timo Salosen kanssa. Viestijoukkuepaikoista on armoton taistelu.

Naisten sadalla metrillä kärkeen on pyrkimässä tuttuja nimiä: Johanna Manninen, Heidi Hannula ja Sari Keskitalo. 200 metrillä on mitaliehdokkaana mukana myös Ilona Ranta.

Kemppainen odottelee, että Lappeenrannassa rikotaan lukuisia Suomen ennätyksiä. Hän sanoo uskovansa kuin vuoreen, että uusi ennätys kirjataan naisten 100 metrin aidoissa, miesten 100 metrin viestissä, miesten pituushypyssä ja miesten korkeushypyssä.

LAPPEENRANTAA Kemppainen kehuu urheilijaystävälliseksi kaupungiksi. Ei ainoastaan Kimpisen sininen mondo-päällyste kirvoita häntä tähän ylistykseen. Lajikapteenin kokemuksen mukaan Lappeenrannan Urheilu-Miehet pyrkivät järjestämään kisat niin, että urheilijoilla on mahdollisuus tehdä parhaita mahdollisia tuloksia.

– Toivomme myötätuulitakuuta Kalevan Kisoihin, hän heittää.

Tällä Kemppainen tarkoittaa sitä, että pikajuoksumatkat juostaisiin etu- tai takasuoralla sen mukaan mistä tuulee.

– Jos satasen tulos on myötätuulessa 10,25 on se vastatuulessa 10,65. Uskon, että etusuoran yleisökin tahtoo nähdä mieluummin 10,25 –juoksun, vaikka se olisikin takasuoralla.

Kemppainen tietää, että Kimpisen kentän sinisellä juoksualustalla on jopa maagista vaikutusta.

– Mondo on todistettu niin monella suulla nopeaksi, että sillä on psykologista vaikutusta.

KAISA JUNTUNEN

Kuvatekstit

Jorma Kemppainen huomauttaa, että myötätuulella on vaikutusta myös keihäskaariin, mutta vain juoksijoilla ja hyppääjillä lasketaan erikseen tuulitulokset.

Ilona Ranta kuuluu Kalevan kisojen voittajasuosikkeihin elokuussa kotikentällään Kimpisessä.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen