Linnoituksen luurangot vetivät yleisöä paikalle

Lappeenrannan kaupungin tilakeskus ilmoitti voivansa harkita yleisö-wc:n sijoittamista jonnekin muualle kuin kaivauspaikalle.

SAARA KOHO

Linnoituksen kaivausten yleisötilaisuus veti perjantaina paikalle 30-40 uteliasta katsojaa. Arkeologi Kati Salo esitteli yleisölle kaivausaluetta ja kertoi kaivausten etenemisestä. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet Saloa kuuntelemaan, joten arkeologi John Lagerstedt kertoi myöhässä saapuneille Linnoituksen historiasta sillä aikaa kun nämä jonottivat pääsyä kaivaukselle.

YLEISÖ kysyi Kati Salolta, onko haudoista löydetty esineitä. Salo kertoi, ettei esinelöytöjä ole ilmennyt, koska kristillisen perinteen mukaan vainajien mukana ei haudata mitään. Salo kertoi myös, että keskiviikkona rankka vesisade häiritsi kaivauksia, mutta onneksi luiden suojaksi saatiin katos hyvin ripeästi.

Yleisöä kiinnosti tietää, onko kaivauksilla löydetty rakennuksen kulma mahdollisesti Lappeen kirkon kulma. Kati Salon mukaan se on mahdollista, muttei todennäköistä, sillä vanhojen karttojen mukaan kirkko olisi sijainnut useiden metrien päässä kaivausalueesta.

Salo kertoi, että kaivauksia jatketaan vielä ensi viikon ajan. Tällä hetkellä hautoja on löydetty kahdeksan. Salo arveli perjantaina, että kolmatta kaivausviikkoa ei ehkä tarvita.

LAPPEENRANNAN kaupungin tilakeskus aikoo rakentaa kaivauspaikalle, eli vanhalle hautausmaalle, yleisö-wc:n. Viemäröintitöitä pyritään jatkamaan mahdollisimman pian. Tilakeskuksen päällikkö Jaakko Vatanen tiedotti perjantaina, että jos kaivaustyöt vielä huomattavasti laajenevat, yleisö-wc:lle voidaan harkita muuta sijoituspaikkaa. Jos tähän ratkaisuun päädytään, arkeologisten kaivausten jatkaminen ja rahoittaminen kuuluu tilakeskuksen mukaan ensisijaisesti Etelä-Karjalan museon ja museoviraston vastuulle.

Tällä hetkellä Lappeenrannan kaupunki maksaa pelastuskaivausten tekemisen.

Kuvateksti

Linnoituksesta löytyy jatkuvasti lisää hautoja. Arkeologian opiskelija Liisa Kunnas tutkii luurankoa.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Saara Koho