Luotolat esittävät elokuvia, vaikka Nuijamies ja Kino-Aula purettaisiin

Merja Luotola-Maarnela haluaa Nuijamiehen ja Kino-Aulan säilyttämistä. Hän pitää kumpaakin elokuvateatteria toimivana ja hyväkuntoisena.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Elokuvien esittäminen jatkuu Lappeenrannassa myös tulevaisuudessa. Elokuvatoiminta ei pääty siihen, jos Nuijamies ja Kino-Aula joudutaan purkamaan. Näin uskoo ja arvioi Elokuva Luotola Oy:n toimitusjohtaja Merja-Luotola Maarnela.

– Jos Nuijamies ja Kino-Aula puretaan, pitäähän meillä paikka olla, jossa toimintaa jatketaan. Meillä on tarkoitus jatkaa elokuvien esittämistä tulevaisuuteen, koska suku on toimintaa jo jatkanut niin kauan.

Luotolat ovat Suomen vanhimpia elokuvayrittäjiä. Toiminta on alkanut jo vuonna 1929 ja jatkunut Lappeenrannassa yhtäjaksoisesti.

LUOTOLA-MAARNELA pitää parhaana ratkaisuna nykyisten elokuvateatterien säilyttämistä. Hän on samoilla linjoilla Etelä-Karjalan museon säilyttämistä puoltavan lausunnon kanssa.

– Mielellämme pitäisimme vanhat teatterit paikoillaan. Salit ovat kauniita ja toimivia sekä hyvässä kunnossa.

Kino-Aulassa tehtiin sisustusremontti kaksi vuotta sitten. Koneita on uusittu ja pidetty kunnossa.

– Olemme usein miettineet sitä, jos näiden kahden teatterin puitteissa pystyisi rakentamaan yhden salin lisää. Tämä yhtenäistäisi toimintaa, Luotola-Maarnela sanoo.

ELOKUVA LUOTOLA on Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa Etelä-Karjalan osuuspankin vuokralaisena. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2016 saakka.

Luotola-Maarnela ei halaja ulkoisiin puitteisiin suuria muutoksia, koska elokuvien esitystekniikka on mullistumassa suuresti ja kalliisti.

– Parhaillaan elokuva-ala selvittää digitalisoinnin vaikutuksia. Digitalisointi on aikanaan iso ja kallis muutos.

– Aikataulusta ei ole minkäänlaista tietoa: tuleeko se viiden vai kymmenen vuoden kuluttua vai vasta myöhemmin.

NUIJAMIES ja Kino-Aula saavat myös tukea Pirjo Iivanaiselta. Hän on pitkäaikainen elokuvaharrastaja ja edesmenneen Elokuvakerho Elo-Saimaan puheenjohtaja.

– Nuijamies ja Kino-Aula ovat vanhoja. Ne sijaitsevat hyvällä ja keskeisellä paikalla. Ihmiset ovat tottuneet niihin menemään. Nuijamies ja Kino-Aula ovat Lappeenrannan kulttuurihistoriaa.

– Jos elokuvateatterit puretaan, taas menee kulttuurihistoriaa nurin, Iivanainen sanoo.

Elokuvatarjonta on Iivanaisen mukaan yksipuolistunut viime vuosina niin Lappeenrannassa kuin muualla maassa.

– Ihmiset katsovat yhä enemmän elokuvia kotonaan dvd:ltä. Vähänkin erikoisemmissa ja taiteellisesti korkeatasoisemmissa elokuvaesityksissä on vähän katsojia. Tämä on ikuinen ongelma.

FINNKINOLLA ei ole toistaiseksi ollut suunnitelmia tulla Lappeenrantaan ja perustaa elokuvateatteria. Näin kertoo toimitusjohtaja Timo Mänty.

– Mitään konkreettista emme ole suunnitelleet.

Mänty pitää Lappeenrantaa kiinnostavana markkina-alueena. Kaupungin talous, sijainti ja koko ovat riittäviä elokuvateatterille.

Elokuvateatterin perustaminen vaatisi Männyn mukaan kuitenkin monen yksityiskohdan osumista kohdalleen.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen