Museo vastustaa Nuijamiehen ja Kino-Aulan purkamista

Kaavaluonnoksessa Nuijamies on merkitty suojeltavaksi. Osuuspankki ja Tapiola haluavat Pormestari-kortteliin uudisrakentamista.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan museon mukaan Lappeenrannan elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula pitää säilyttää uudistuvassa Pormestari-korttelissa.

– Emme hyväksy niiden purkamista, rakennustutkijan sijainen Liisa-Maija Nokkala ilmaisee museon kannan.

Kino-Aula ja Nuijamies sijaitsevat Valtakadulla vierekkäin, ja ne on luokiteltu Lappeenrannan arvokiinteistöiksi. Varsinaista suojelustatusta kummallakaan ei ole. Nokkalan mukaan se voidaan antaa korttelin asemakaavan muutoksessa.

– Sen lähtökohtana pitää olla elokuvateattereiden säilyttäminen.

Kino-Aula on rakennettu vuonna 1938, Nuijamies vuonna 1954.

– Nuijamies on erityisen arvokas sen takia, että se on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Sisustusta on uusittu, mutta julkisivun ja sisätilojen pintamateriaalit ovat alkuperäisiä, Nokkala kertoo.

Kino-Aulassa on tehty varsin paljon muutoksia. Vuonna 1963 sen käyttötarkoituskin muuttui: elokuvateatterin paikalla oli rullaluisteluareena ja sittemmin nuorisotila vuoteen 1975. Sen jälkeen Kino-Aula on taas toiminut elokuvateatterina.

Elokuvateatterit rakennutti Luotolan perheyritys, joka toimii nykyisin tiloissa vuokralaisena Elokuva Luotola Oy -nimisenä. Kiinteistöt omistaa Etelä-Karjalan osuuspankki.

Osuuspankki hakee nyt Tapiolan kanssa Pormestari-kortteliin asemakaavan muutosta, jotta kortteliin suunniteltu uudisrakentaminen voitaisiin toteuttaa. Sen tieltä elokuvateatterit pitäisi purkaa.

Alustavassa kaavaluonnoksessa Nuijamies on kuitenkin varustettu suojelumerkinnällä, vaikka Nuijamiehen kohdalle on tarkoitus tehdä maanalaisia pysäköintipaikkoja.

EKOP:n toimitusjohtaja Risto Kiljunen sanoi perjantain Etelä-Saimaassa, että Nuijamiehen säilyttäminen estää korttelin kokonaiskehityksen.

– Vaadittujen pysäköintipaikkojen järjestäminen kortteliin on kyllä vaikeaa. Nuijamiehen alle niiden tekeminen on äärimmäisen kallista, ellei mahdotonta, myöntää kaavoitussuunnittelija Paula Kemppinen kaupungin teknisestä toimesta.

Hänen mukaansa Nuijamiehelle pantiin tässä vaiheessa suojelumerkintä keskustelunkin herättämiseksi. Kino-Aulan kohdalla suojelumerkinnälle ei teknisessä toimessa nähty tarvetta.

– Tämä on kuitenkin vasta kaavoituksen alkuvaihe. Kun saadaan mielipiteitä ja lausuntoja ja rakennuksista historiallinen selvitys, kaavasta tehdään korjattu luonnos, jota lähdetään viemään eteenpäin, Kemppinen kertoo.

Rakennusselvitys tehdään koko Pormestari-korttelin alueelle. Sieltä on elokuvateattereiden lisäksi noteerattu kulttuurihistoriallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokkaiksi rakennuksiksi myös Viljelytalo ja Saimaanlinna. Ne jäänevät korttelin uudistamisessa nykyiselleen.

Pormestari-kortteli on Valta-, Raatimiehen-, Pormestarin- ja Kirkkokadun rajaamana Lappeenrannan ydinkeskustan kortteli.

Sen asemakaavan muutosluonnos on ennakkokuulemista varten nähtävillä 9. heinäkuuta saakka.

Sen jälkeen kaavaa ryhdytään työstämään ja se menee luottamuselinten käsittelyyn teknisestä lautakunnasta alkaen.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Arkkitehti D. Björkvallin suunnittelema elokuvateatteri Nuijamies valmistui vuonna 1954.

Nuijamiestä pidetään arvokkaana rakennuksena, mutta sitä ei ole varsinaisesti suojeltu.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen