Pienen miehen ja ison naisen suuri rakkaus

Liian paksu perhoseksi saa ensi-iltansa Ruokolahdella perjantaina 29.6.

LIISA KUKKOLA

Ruutinojan sekatavarakauppa Pohjanmaalla on suurien tunteiden tapahtumapaikka. Se on myös Ruokolahden harrastajateatterin tämän kesän näytelmän pääasiallinen tapahtumapaikka. Virpi Mielonen tilasi luettavaksi seitsemän näytelmää ja valitsi lopulta Sisko Istanmäen romaaniin Liian paksu perhoseksi pohjautuvan näytelmän.

– Teksti kolahti, ja näytelmä tuntui järkevältä toteuttaa. Kaikkein perinteisin kesäteatterinäytelmähän se ei ole.

– Se on koskettava ja surullinenkin, mutta on siinä sentään onnellinen loppu, joka syntyy kaiken kestävästä rakkaudesta, näytelmän ohjaaja Virpi Mielonen kertoo.

Istanmäen teksti on Mielosen mielestä selviytymistarina.

– Selviytymistä on kahdenlaista: 1960-luvun kyläkaupan taloudellista kitkuttamista ja sitten Ernin ja Kaisun kivistä tietä rakkauden polulla.

Ruokolahdella lavalla nähdään kymmenkunta näyttelijää, osalla tosin on monta roolia, jollakin jopa viisi.

– Ernin rooliin toivoimme lyhyempää miestä, mutta sellaista emme saaneet. Onneksi Antti Riikonen täyttää Ernin roolin muuten oikein hyvin, Mielonen nauraa.

Näytelmän tapahtumat ulottuvat 1960-luvulta aina 1990-luvulle. Se on laittanut puvustuksen ja lavastuksen suunnittelijan koville.

– Kyläkaupan tavaratkin muuttuvat 30 vuodessa aika lailla, saati sitten vaatteet. Meillä suurempi aikamuutos tapahtuu väliajalla, Mielonen kertoo.

Ruokolahden harrastajateatterin Liian paksu perhoseksi ensi-ilta pe 29.6. klo 19.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola