Categories
Artikkelit

Rahapula ja tiukka takaraja sysäsivät NST:n ulos Eurocupin karsinnoista

Joukkueella oli kymmenen päivää aikaa päättää sitoutumisestaan Tshekin-matkaan.

ANSSI SILVENNOINEN

SM-hopeaa keväällä voittanut NST:n naisjoukkue ei lähde karsimaan paikasta seurajoukkueiden Eurooppa cupiin. Ensimmäistä kertaa järjestettäviin Eurocup-karsintoihin osallistuvat toiseksi parhaat joukkueet kansainvälisen salibandyliiton rankingin neljästä parhaasta maasta.

Ensisijainen osallistumisoikeus karsintoihin oli Suomen cupin voittajalla, joka oli myös Suomen mestaruuden voittanut Tapanilan Erä III. Mestari sai suoraan paikan varsinaisessa Eurocupissa, joten karsintapaikka siirtyi NST:lle.

Suomen salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen kertoi NST:lle osallistumisoikeudesta viimeisen finaaliottelun jälkeen, mutta karsintaturnauksen pelipaikka päätettiin vasta naisten MM-kisojen yhteydessä 12.-19. toukokuuta.

Pelipaikaksi valittiin Tshekin Liberec. Myös Suomi haki kisoja ja yhdeksi pelipaikaksi oli ehdolla Lappeenrannan urheilutalo, joka oli kuitenkin varattu muuhun käyttöön syyskuisen karsintaturnauksen ajalle.

NST:n joukkueenjohtajan Maria Esalan mukaan tieto pelipaikasta kiiri Lappeenrantaan 22. toukokuuta. Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n asettama ilmoittautumisten takaraja oli toukokuun viimeinen päivä.

– Takarajaan oli jäljellä kymmenen päivää, joka oli liian vähän rahoituskuvioiden selvittelyyn. Päätimme yhdessä joukkueen valmennusjohdon kanssa jättäytyä karsinnoista pois, Esala kertoo.

– Olisimme osallistuneet takuuvarmasti, jos karsinnat olisi järjestetty Suomessa. Tshekin-matka olisi ollut samanlainen 15 000 euron pieti kuin tammikuussa Ruotsissa käymämme Eurocupin lopputurnaus.

Ruotsin hopeajoukkue IKSU jätti ilmoittautumislomakkeen, mutta tuskaili NST:n tavoin rahoituksen järjestämisen kanssa. IFF:n puheenjohtaja Tomas Eriksson ehti jo murahtaa epäurheilijamaisuudesta, kunnes IKSU varmisti osallistumisensa saatuaan neuvoteltua halvat matkaliput. IKSU karsii kustannuksiaan osallistumalla turnaukseen vajaalla joukkueella.

Jos NST olisi perunut osallistumisensa vasta ilmoittautumislomakkeen jätettyään, sanktiot olisivat sisältäneet tukun sakkoja ja osallistumiskiellon kansainvälisiin turnauksiin jopa kahdeksi vuodeksi.

– Teemme näitä hommia oman toimemme ohessa, joten olisin toivonut liitolta enemmän ohjeita ennakkoon. Meiltä puuttui kokemusta, jotta olisimme osanneet hoitaa asian kokonaan itse, Esala harmittelee.

Suomen salibandyliitto on tukenut Eurocupin lopputurnaukseen osallistuvia joukkueita muutamalla tuhannella eurolla, mutta karsintoihin osallistuvien joukkueiden tukemisista ei ole sitovia päätöksiä.

– Omalta osaltani olen auttanut NST:tä sen minkä olen pystynyt. Tiedonkulku ei silti ole varmasti ollut parasta mahdollista. Olisin toivonut seuralta vielä enemmän aktiivisuutta, jos epävarmuutta on ollut. Liitonkin näkemys on, että kansainväliset pelit kehittävät ja ovat tärkeitä. Ei niitä kerry suomalaispelaajille ja -joukkueille todellakaan liikaa, kilpailupäällikkö Vehniäinen sanoo.

Kuvateksti

Avainpelaajat Viivi Forsell (vas.), Anni Töllikkö (kesk.) ja Laura Kokko tuulettavat NST:n maaleja ensi kaudella vain kotimaan sarjoissa.

Kuva: ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen