Categories
Artikkelit

Sadekuurot eivät lannistaneet taipalsaarelaista osaamista

Ensimmäinen toritapahtuma meni opetteluksi, mutta tekijöiden tulevaisuudenusko ei horju. Lauantaiksi Taipalsaari-päiville odotetaan jo väentungosta.

ANNE KOKKONEN

Posetiivi kehräsi Väinölän rappusilla nostalgista säveltä juuri kuten Taipalsaari-päivien järjestäjät olivat suunnitelleet. Eräät muut yksityiskohdat eivät sitten menneetkään ennakkosuunnitelmia mukaisesti.

– Sataa, vaikka niin moni kertoi varmistaneensa täksi päiväksi poutasäätä, tapahtuman järjestelyistä vastannut Saija Räty harmitteli miltei autiolla satamatorilla.

Sade ei sentään ollut jatkuvaa, ja aina auringon pilkahtaessa esiin pilvien välistä näkyviin tulivat myös asiakkaat. Heille pieni markkinatori mattoineen, muikkuineen, koruineen ja erikoisvempaimineen oli iloinen yllätys yleensä kovin hiljaisessa kirkonkylässä.

– Ihmiset ovat tottuneet siihen, ettei Taipalsaaren kirkonkylässä tapahdu koskaan mitään. Siksi menee varmaan oma aikansa, ennen kuin ihmiset oppivat tulemaan tänne markkinoille, Räty arvioi.

Toritapahtuman kehittely siis jatkuu. Syksyllä paikalliset yhdistykset kootaan yhteen ja porukalla mietitään entistä vetovoimaisempien Taipalsaari-päivien järjestämistä.

SADE ei haitannut lainkaan Väinölän kirpputorimyyjiä, sillä jokainen mustien pilvien alta paennut löysi takuuvarmasti tiensä nuorisoseurantalolle. Suuresta ruuhkasta ei alkuiltapäivään mennessä ollut kokemusta, mutta tavara vaihtoi omistajaa tasaisen varmasti.

Taitoluistelijatytöt Henna ja Heidi Kuntola olivat mummonsa kanssa keräämässä rahaa harrastustaan varten. Vaatteiden, lelujen ja kirjojen myynnillä kerätyt varat oli määrä ohjata leirikustannuksiin ja uusien luistimien hankintaan.

– Uusiin luistimiin menee helposti 500 euroa, jos haluaa ostaa uudet, SM-noviisien joukkoon juuri noussut Henna kertoi.

Alkukesästä tytöt olivat keränneet rahaa myös polttopuusavotassa, mutta pian on luistelun vuoro. Henna aloittaa sunnuntaina kaksi viikkoa kestävän luisteluleirin Pajulahden urheiluopistossa.

RÖYTYSSÄ Taipalsaari-päivät alkoivat näkyä vasta illansuussa, mutta Arja Niskanen-Rinne oli sonnustautunut perinneasuunsa jo hyvissä ajoin. Mukana kulki 1800-luvun konttineule, jonka ruutu ruudulta syntyvässä salmiakkikuviossa riitti ihmettelemistä kokeneellakin käsityönharrastajalla.

– Meitä on parikymmentä käsityöntekijää, jotka pyrimme elvyttämään vanhoja perinteitä. Näistä näyttävät kiinnostuvan yleensä sellaiset, jotka muutenkin pitävät kaikesta vanhasta, Niskanen-Rinne arvioi.

Röytyssä esitellään Taipalsaari-päivien aikaan monia erilaisia käsityötapoja ja lauantaina Niskanen-Rinne vaihtaa neuleen toisenlaiseen kudonnaiseen. Verkon kutominen kuuluu asiaan, kun kerran vesien keskellä ollaan.

– Opin verkonkudonnan mieheltäni, joka oppi sen omalta isältään. Taito siirtyy perheessä, sillä tytärkin osaa jo verkonteon, Niskanen-Rinne totesi tyytyväisenä.

TAITO siirtyy toivon mukaan isältä tyttärelle myös posetiivin soitossa. Taipalsaarelainen Posetiivi-Josef esiintyi perjantaina yksinään, mutta juniori on kuulemma käynyt jo silloin tällöin keikoilla isänsä mukana.

Posetiivi-Josef haluaa erottaa leipätyön harrastuksestaan ja käyttää siksi esiintyessään ainoastaan taiteilijanimeä. Taipalsaari-päivistä hänellä on vain hyvää sanottavaa, kuten muustakin paikkakuntaan liittyvästä.

– Tapahtuman järjestäminen tässä laajuudessa taitaa olla vielä opettelua, mutta toivottavasti ihmiset löytävät tämän jutun muutaman vuoden kuluessa. Mahdollisuuksia tällä kyllä olisi, kun tarjolla on leppoisaa meininkiä, oman kylän ihmisiä ja iso kaupallisuuden leima puuttuu, Posetiivi-Josef arvioi.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Arja Niskanen-Rinne ei suosittele 1800-luvun konttineuletta aloittelijoille.

Posetiivi-Josefille esiintymisissä tärkeintä on ihmisten kohtaaminen.

Henna (vas.) ja Heidi Kuntola rahoittivat taitoluisteluharrastustaan kirpputorimyynnillä.

TAIPALSAARI-PÄIVÄT

LAUANTAINA

Satamamarkkinat kello 10-18.

Taipalsaari-päivien

juhla Kirkkorannassa kello 10-13, ohjemassa muun muassa harmonikkamusiikkia, voimistelunäytös, huutolaistori sekä uuden kipparin valinta.

Lähdöt kirkkoveneretkelle kello 13, 14 ja 15.

Lasten kadunmaalaustapahtuma kello 13.

Kotiseuturisteily (loppuunmyyty) kello 13.

Käsityöläisten työnäytöksiä kello 13-14.

Iltamusiikkia Taipalsaaren kirkossa kello 18.

Karaoke ravintola Reimarissa kello 21.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen