Categories
Artikkelit

Salarakas räväyttää Parikkalassa

Parikkalan kesäteatteri tarjoaa rohkeaa huumoria.

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Parikkalalaiset harrastajanäyttelijät liputtavat huumorin puolesta. He tekevät kesäteatteria siinä toivossa, että katsojat uskaltavat heittäytyä mukaan ja unohtaa kaikki murheet. Tällä kertaa teatteririnne on katettu räväkällä huumorilla.

Näytelmä Salarakas in Karaokeland ajoittuu tähän päivään ja sijoittuu Parikkalan näköiseen maaseutupaikkakuntaan ja sen lähikaupunkiin. Käsikirjoitus on salanimellä Juhani Kieppi kirjoittaneen pohjoiskarjalaisen tuotosta.

Näytelmässä puhutaan muina miehinä seksistä ja salarakkaista. Matti Vanhaset ja Tapani Kansat vilahtelevat pöyhäisemässä julkisuutta. Kipeitä asioita, kuten lapsettomuutta, uskalletaan myös nostaa keskusteluun.

– Sanomaa on, pitkän linjan kesäteatterilainen Kyösti Roiha kuvaa.

TEKSTI on reipasta myös nuoren lukiolaispojan, Esko Tynkkysen, mielestä. Ohjaaja Jaana Hokkanen tasoittelee, että puhetyyli ei ole mitään alle 18-vuotiailta kiellettyä. Itse hän toi näytelmään mukaan alakoulua käyvät lapsensa Josefiinan ja Joonaksen eikä usko näille olevan haittaa, jos asioita ruoditaan kursailematta.

– Ihmissuhteet, varsinkaan parisuhteet, eivät ole aina yksinkertaisia, hän huomauttaa.

KARAOKELANDIAN elämäntapaan syventyi talven harjoituksissa sopivasti eri-ikäisten harrastajien ryhmä. Nuoria aikuisia tuli mukaan hyvin. Roiha tietää, että takavuosina pari-kolmekymppiset olivat melkeinpä kiven alla.

Yksi laulutaitoisista nuoren polven harrastajista on Elisa Kuosa, joka palasi vuoden tauon jälkeen. Välikesälle oli pätevä syy: vauvan syntymä.

– Tämä on hyvä paha harrastus. Pahaa on se, että näytteleminen ja varsinkin laulaminen jännittää. Itsensä ylittäminen kiinnostaa.

Harjoituksissa Kuosa irrottautuu kaikesta muusta ja lataa akkujaan arkeen.

Salarakas in Karaokeland Parikkalan kesäteatterissa. Ensi-ilta su 1.7. klo 19.

Kuvateksti

Sade yllätti Ari Tykkyläisen, Sirpa Komulaisen ja Elisa Kuosan Parikkalan kesäteatterin harjoituksissa.

Kuva: HELINÄ LEMINEN

Kirjoittaja:
Helinä Leminen