Categories
Artikkelit

Varpaishupia Parikkalassa

HELINÄ LEMINENPARIKKALA. Saaren kylien harrastajateatteri valitsi tämän kesä

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Saaren kylien harrastajateatteri valitsi tämän kesän näytelmäksi Raudussa syntyneen Lilli Vuorelan näytelmän Varpaiset. Nimi lupaa, että pieniä syntyy. Kuka sitten synnyttääkään, myöhäisherännäisen vanhapoikaisännän emäntä vaiko emakko navetan puolella.

Talon kolme vanhaapoikaa ehtivät jo huolestua siitäkin, kun sika ei tullut aikapäiviin rökölleen. Näytelmän käänteet naurattavat kylien kesätapahtumissa. Maatalon poikien touhut sopivat maalaisympäristöön. Tuttuja harrastajia tullaan mielellään seuraamaan. Esitys sujuu riittävän rennosti ja kangertelematta, niin että katsoja voi hyvillä mielin heittäytyä viisikymmenluvun karjalaiseen elämänmenoon.

LILLI VUORELA kirjoitti näytelmän vuonna 1977. Nyt 93-vuotiaana hän asuu Punkaharjun Kulennoisissa. Vuorela ei itse jaksa tulla Parikkalaan katsomaan esitystä, mutta näytelmäryhmä odottelee, tulisiko hänen tyttärensä.

– Tytär soitti minulle juuri ennen ensiesitystä. Olisi mielenkiintoista tavata kirjoittajan omaisia joissain seuraavista esityksistä, piian roolia vetävä Anna-Liisa Laukkanen toivoo.

Laukkanen on itse syntyään rautjärveläinen.

Hänestä Vuorelan vanha karjalaismurre on herkullista.

– Olisin halunnut jättää enemmän meheviä murresanoja omaan versioomme. Päätimme kuitenkin karsia osan pois, että yleisö ymmärtäisi, mistä on kysymys, hän kertoo.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen