Ari Liutun luksusmökit kelpaavat venäläisturisteille

Ari Liutu ryhtyi toteuttamaan haavettaan kesämökkiyrittäjänä Joutsenon Mietinsaaressa. Saaren perukoille on noussut jo kaksi luksushuvilaa ja lisää investointeja on tulossa. Asiakkaina ovat asumisen laatua ja luonnon rauhaa arvostavat venäläiset.

JYRKI NUOTTIMÄKI

Mietinsaaren mökkikeisari Ari Liutu on originelli ja elämän välillä kovallakin kädellä mankeloima yrittäjä.

Liutu istuu siistin näköiseen farmariautoon, jolla siirrytään reilun sadan metrin matka uudelle mökkityömaalle.

– Kävin edullisilla auto-ostoksilla Saksassa. Ei täällä voi ajella vanhalla helmoistaan ruosteisella koslalla. Tämä on katsos imagokysymys, Liutu naureskelee.

Parin valmiin lomahuvilan edustalla on pysäköitynä uudenkiiltäviä tila-autoja. Ne ovat Venäjän rekistereissä, joten Liutun heittämä imagohuumori asettuu oikeaan yhteyteen.

Liutun Lomahuvilat elää ja tekee tulosta varakkaitten venäläisten lomanvietosta. Mökit ovat pikemminkin luksushuviloita tiloiltaan ja varustukseltaan.

KALASTAJANA 25-vuotisen uran tehnyt Liutu joutui muutama vuosi sitten auto-onnettomuuteen Saksassa. Toipuminen loukkaantumisesta vei vuoden, ja jossain vaiheessa hän ehti jo ajatella, että tässäkö tämä hänen elämänsä oli.

– Muitakin vastoinkäymisiä on matkan varrella ollut, mutta ne ovat kasvattaneet. Ajettutapanikin heitti melkoisen häränpyllyn. Ryhdyin suunnittelemaan laadukkaampien loma-asuntojen rakentamista, kun sellaisille näytti olevan kysyntää, Liutu muistelee.

Liutu oli hankkinut Mietinsaaren ranta-alueita haltuunsa jo 1980-luvulla. Yrityksen rahoituskuvioissa, kaava-asioissa ja rakennusluvissa meni oma aikansa. Lomakohteen rakentaminen alkoi vuonna 2004 ja sitä on tarkoitus jatkaa ainakin vuoteen 2010 saakka.

– Olen saanut tähän normaalit yritysrahoitukset ihan täysimääräisenä, mutta käynnistämisen jälkeen eteenpäin mennään oman toiminnan tuotoilla, eikä veronmaksajien rahalla.

– Panokset tästä vielä kovenevat, mutta pakko on jatkaa ja rakentaa lisää, kun kysyntää tuntuu olevan, Liutu sanoo, mutta on harmistunut valituksesta, joka on viivyttänyt yhden kohteen rakentamista.

KUMMASTUSTA mökkiyrittäjässä on herättänyt myös kesän kuumentama keskustelu venäläisistä.

– Adresseja ja ääntä pitävät ne, joilla ei ole euron euroa liossa matkailuyrityksissä. Pahaa julkisuutta on kylvetty tälle alalle, Liutu murehtii.

– Jos me rupeamme panemaan esteitä venäläisten matkailulle ja sijoituksille, siitä kärsivät kaikki. Kyllä se on meidän etumme, että sieltä tulee maksukykyistä väkeä tänne lomailemaan.

Liutu sanoo saavansa itse yhdestä mökkiviikosta noin tuhat euroa ja arvioi lomailijoiden käyttävän toisen mokoman muihin palveluihin ja ostoksiin.

– Tästäkö pitäisi olla kateellinen?

Liutu sanoo myös oman rakentamistoimintansa ja lomailijoiden oheispalvelujen käytön tuovan työtä ja tuloa monille muille alueen ihmisille.

LIUTUN lomamökit ovat käytännössä täynnä varhain keväästä myöhään syksyyn.

– Kesällä lomailevat perheet. Keväällä ja syksyllä venäläistirehtöörit tulevat sitten kahden kesken rouvan tai tyttöystävän kanssa viettämään kalastuslomaa.

Mökit ovat kaksikerroksisia ja neliöitä niissä on lähes 150. Mökeissä on kaikki mahdolliset mukavuudet ilmastoinnista, isoista televisiosta ja tietokoneista lähtien. Satelliittikanavat ja laajakaistat kuuluvat myös varustukseen.

Kahden seuraavan mökin jälkeen Liutu suunnittelee rakentavansa isomman kohteen, jonne voi majoittua vaikka useampi perhe tai firman henkilöstö samalla kertaa. Sen kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa.

– Venäläiset lomailevat mielellään isommassa porukassa, ja sellaiselle on myös oltava tarjontaa.

Rakenteilla on myös hakkeella toimiva lämpökeskus, minkä jälkeen vedet ja mökit lämpiävät omalla energialla.

Kuvateksti

Ari Liutu istuu syksyllä valmistuvan uuden mökin tellingeillä ja suunnittelee tulevia siirtojaan. Isoja investointeja on tulossa, hän lupaa.

Kuva: JYRKI NUOTTIMÄKI

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki