Hanski ja Topi toivat tunnelmaa Suomenniemi-päiville Laamalaan

Suomenniemen hevosjalostusyhdistys kunnioitti kärrykyydillä suomenhevosen juhlavuotta. Laamalan entisellä koululla vietettiin satavuotisjuhlien ennakkoa.

ANNE KOKKONEN

Romantiikka kukki tämänvuotisilla Suomenniemi-päivillä Laamalansaaressa. Viime päivien sateissa paisunut luonto uhkui keskikesän runsautta, Saimaan rantalehdot soivat ja suomenhevonen antoi ilmaista kärrykyytiä halukkaille.

Kukilla koristettu Topi sai tehdä kierroksen toisensa jälkeen muinaisella koulukentällä, kun nuoret ja vanhat ottivat tuntumaa hevoskyytiin. Vaikka pehmusteiden ja jousitusten kanssa oli niin ja näin, elämystä kuvailtiin hurmaavaksi.

– Eikös me viimeksi koettu vastaavaa Espanjassa, hevosajelusta silminnähden herkistynyt iäkäs pariskunta kyseli toisiltaan.

Suomenniemen hevosjalostusyhdistyksen tarjoama kyydityspalvelu liittyi osana suomenhevosen satavuotisjuhlavuoden tapahtumiin. Samalla nuorennusleikkauksen kokenut yhdistys teki itseään tunnetuksi.

– Meillä on noin 60 jäsentä ja toivomme mukaan uusia harrastajia. Virallisia ratsastustalleja Suomenniemellä ei ole, mutta harrastusmahdollisuuksista voi kysyä suoraan johtokunnan jäseniltä, Suomenniemen hevosjalostusyhdistyksen puheenjohtaja Outi Ruottinen kertoi.

RATSASTUSHALUJA riittäisi ainakin pian kolme vuotta täyttävällä Aava Merikannolla, jonka harras toive täyttyi viimein Suomenniemi-päivien yhteydessä. Äiti Eriikka Rahikainen heltyi ja nosti tytön ensi kertaa oikean ison hevosen selkään.

– Tosi mukavaa ratsastaa, Aava kommentoi ja ilmoitti haluavansa lähteä Hanski-ratsun kanssa metsään syömään mustikoita. Ensimmäiset kypsät marjat kun olivat jo löytyneet mökkirannasta Houtunsaaresta.

– Vaan onpa hepalla suuret hampaat, Aava arvioi mahdollista marjastuskaveriaan.

Suomenniemi-päivät eivät kuulu Eriikka Rahikaisen ja Lyyli Etholénin vuosittaiseen kesäohjelmaan, mutta tällä kertaa lähelle tullut ohjelma kyllä kiinnosti.

Rahikainen aikoi käydä tutkimassa ainakin Laamalansaaren entiselle koululle pystytettyjä näyttelyjä.

– Pappa on käynyt sitä koulua, jos vaikka hänet jostain kuvasta tunnistaisi!

Laamalansaaren koulu lakkautettiin jo vuonna 1971 ja se on toiminut jo pitkään SF-Caravan Saimaanseutu ry:n caravan-alueena. Nyt hyvin hoidettu koulualue kokosi yhteen sekä koulun entisiä oppilaita että karavaanareita vuosien varrelta.

Tämänkertainen tapaaminen kävi isomman tapaamisen kenraaliharjoituksesta, sillä syytä juhlaan on luvassa. Koulurakennus kun viettää satavuotisjuhlaansa syksyllä 2009.

ENTISIÄ koulun oppilaita ovat myös Saikkosen talon tytöt Irja Kirvesniemi ja Annikki Nyman, jotka selvittivät aikoinaan koulumatkansa muutamassa minuutissa. Kuten koulun, myös Saikkosen talon käyttötarkoitus on vuosien varrella muuttunut: nyt vapaa-ajan käytössä oleva rakennus näyttää puutarhaharrastajien paratiisilta.

– Puutarhanhoito alkoi tosissaan siinä vaiheessa, kun jäätiin eläkkeelle kymmenkunta vuotta sitten, Kirvesniemi ja Nyman muistelevat.

Pihaan käytettyjen työtuntien määrää ei arvaa käydä laskemaan, mutta lopputulosta kelpaa esitellä. Hehtaarin laajuinen piha-alue monipuolisine istutuksineen ja piharakennelmineen kuului tämänkertaisten Suomenniemi-päivien vetonauloihin.

Keltaisen, vihreän, punaisen ja sinisen eri sävyissä loistava piha kääntää katseita läpi kesän. Kirvesniemi ja Nyman ovat jo tottuneet siihen, että toisinaan pihaan kaartaa katselukierrosta anelevia ohikulkijoita.

Vieraanvaraisessa Laamalansaaressa kun ollaan, pyytäjät ovat saaneet kierroksensa. Pihistellä ei myöskään neuvoissa tai siemenissä.

– Just äsken annoin mehitähden pompuloita yhdelle kävijälle, joka kertoi olevansa kiinnostunut niiden kasvattamisesta, Nyman paljasti.

ANNE KOKKONEN

Kuvatekstit

Suomenhevonen Topi tarjosi Tarja Pekkasen kanssa unohtumatonta kärrikyytiä muun muassa Lyyli Etholénille, Eriikka Rahikaiselle sekä Aava ja Kanervakuu Merikannolle.

Puutarhaväki tuntee hyvin Annikki Nylundin ja Irja Kirvesniemen Laamalansaarella sijaitsevan lapsuuskodin pihapiirin.

SUOMENNIEMI-PÄIVÄT

SUNNUNTAINA

Jumalanpalvelus Suomenniemen kirkossa kello 10.

Maakirkko Laamalassa kello 13.

Lähetys- ja yhteisvastuulounas seurakuntakodissa kello 11-14.

Wanhat autot Puolmatkassa 15. Suur-Saimaan ympäriajon yhteydessä.

Nummisuutarien viimeinen esitys nuorisoseurantalossa kello 16.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen