Lappeenranta harkitsee kelluvia asuntoja keskustan tuntumaan

Paikkoja kaupungin rannoilta on hyvin alustavasti kartoitettu. Tekninen johtaja Ensio Koikkalainen odottaisi ensin kokemuksia muualta.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenranta on hyvin alustavasti kartoittanut kelluvaan asumiseen sopivia paikkoja keskustan tuntumasta. Muun muassa Pallonlahti voisi luontua tällaisen lauttakylän sijoituspaikaksi.

Kelluvia taloja rakennuttava Marina Housing olisi valmis toteuttamaan Lappeenrantaan vähintään 20 kelluvan asunnon kokonaisuuden, jos vain sopiva paikka saataisiin kaavoitettua. Marina Housingin toisen pääomistajan Marinetek Finlandin toimitusjohtaja Ilkka Seppälä pitää Lappeenrantaa yhtenä heidän kärkikohteistaan.

– Kyllä me tosissamme olemme Lappeenrannan suhteen. Siellä on loistavat paikat ja todella hyvät mahdollisuudet tehdä näitä alueita.

Lappeenrannan teknisen johtajan Ensio Koikkalaisen mielestä kaupungin pitää olla asiassa kuulolla ja seurata kehitystä Suomessa.

– Pitää katsoa, millaisia kokemuksia muualta saadaan. Miten ratkaisut onnistuvat kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti. Toki olemme mukana, mutta katsotaan asia rauhassa. Ei meidän kannata ensimmäisenä lähteä tällaiseen mukaan. Meillä ei ole akuuttia tarvetta, koska on mahdollista kaavoittaa maallekin ja rannanläheisiä alueita on jo. Kelluva asunto on kuitenkin aika keinotekoinen ratkaisu, vaikka uskonkin, että teknisesti rakentaminen on mahdollista.

Koikkalaisen mukaan kaupunki on tutustunut kelluvaan rakentamiseen ja asiaa on pohdittu yleiskaavatyöryhmässä.

– Olemme lähinnä selvittäneet, mistä löytyisi sopivia paikkoja. Lähtökohta on, ettei aivan keskustaan Kaupunginlahdelle tai Myllysaareen niitä voi ajatellakaan. Pallonlahti on ollut esillä ja niinikään on katsottu siitä edelleen Tyysterniemen, Kivisalmen ja Kariniemen suuntaan. Toinen suunta on Pappilanniemi. Kun karttaa katsoo, paikkoja löytyy helposti, vaikkei näitä ehkä kannattaisi tässä vaiheessa paljon luetella.

Kelluvaan rakentamiseen on suhtauduttu varauksellisesti muualla Suomessa.

– Esimerkiksi Espoossa Marina Housing haki lupaa ison alueen rakentamiseen Keilalahteen, mutta sai luvan vain yhdelle koetalolle.

Kelluvien talojen myynnin Koikkalainen uskoisi onnistuvan helposti.

– Saattaa olla, että ainakin nämä meidän itänaapurit, venäläiset olisivat niistä kiinnostuneita.

Eniten Koikkalaista mietityttävät kaupunkikuvalliset tekijät.

– En ole nähnyt kovin kauniita asuntolauttoja missään. Uutena ne ovat siistejä ja näyttäviä, mutta niiden vanhetessa tilanne muuttuu. Sopivatko ne yleensäkään kaupunkiin? Omat ongelmansa on kunnallistekniikan kanssa.

Marina Housingilla on vireillä Suomessa yli kymmenen kelluvaa kylää. Pisimmällä on Porin Reposaareen kaavailtu 28 loma-asunnon kohde, joka Ilkka Seppälän mukaan valmistuu ensi vuonna. Kotkassa ja Tammisaaressa on tarkoitus aloittaa parinkymmenen talon rakentaminen vuonna 2009.

UUTISET SIVU 6

MARINA HOUSING

Kuvateksti

Havainnekuvaa Porin Reposaareen suunniteltujen kelluvien talojen talvisesta ilmeestä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju