Maanomistajien raju vastustus nakertaa kelkkareitin uskottavuutta

Kelkkauraa ei runnota läpi väkisin. MTK-Vuoksen irtisanoutuminen oli isku läpimenomahdollisuuksille.

ANNE KOKKONEN

ASENTEET Etelä-Karjalan maakunnallista moottorikelkkareittiä kohtaan eivät pehmene kesähelteilläkään. Hanketta vastustavat maanomistajat alkavat päinvastoin yhdistää voimiaan, kuten MTK-Vuoksen viikon takainen julkilausuma osoittaa.

MTK-Vuoksen puheenjohtaja Heikki Liukkonen ja johtokunnan sihteeri Juha Kosonen ilmoittivat maanantaina 25. kesäkuuta Etelä-Saimaassa julkaistussa mielipidekirjoituksessa yhdistyksen sanoutuvan yksiselitteisesti irti kelkkareitin suunnittelusta yhdistyksen jäsenten pelloille ja metsämaille.

MTK-Vuoksi ei halua tukea millään tavoin toimintaa, joka aiheuttaa huomattavaa haittaa sen jäsenistön harjoittamalle elinkeinolle.

– On aika merkittävä isku hankkeelle, jos kanta MTK-Vuoksessa on yhtenäinen. Sen tiedän, että erityisesti Rautjärvellä ollaan aika suivaantuneita tähänastisiin suunnitelmiin, Ruokolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Nevalainen (kesk.) tunnustaa.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallituksessa Ruokolahtea edustavan Nevalaisen mukaan näyttää siltä, että reittihanke on tällä haavaa melkoisessa vastatuulessa. Vaikka nyt vasta keskustellaan reitin mahdollisesta linjauksesta, maanomistajille kelpaavan ratkaisun löytäminen vaikuttaa hyvin hankalalta.

– Aika paljon vettä virtaa Vuoksessa ja Saimaan kanavassa, ennen kuin Etelä-Karjalassa ajetaan moottorikelkoilla maakunnallista moottorikelkkareittiä pitkin, Nevalainen ennustaa.

Nevalainen vakuuttaa, ettei reittiä runnota läpi väkisin, jos neuvotteluteitse ei päästä myönteiseen lopputulokseen. Maanomistajan oikeuksia kunnioitetaan, kuten Suomen laki ja perinteet edellyttävät.

– Kaikenlaista pakkoa vierastan erittäin paljon, Nevalainen tähdentää.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen