Raajarikko Rajaritarit hakee nyt voittoja pelaajien ehdoilla

Uusi päävalmentaja Markku Luoto yrittää muuttaa heikosti sujuneen hyökkäyspelin suuntaa yksinkertaistamalla asioita.

ARTTU MUUKKONEN

Etelä-Karjalan Rajaritareiden loppukauden päävalmentajaksi nostettu Markku Luoto, 22, on kuin tiivistelmä joukkueen kaudesta. Viikkoa ennen ensimmäistä peliä miehen jalat tulehtuivat, ja maajoukkuerinkiin kuuluvan hyökkääjän kausi olikin siinä.

Alkukaudesta hyökkäyksestä kaatuivat myös pelinrakentaja Rick Webster, Anssi Nevalainen sekä Sami Martikainen. Hyökkäyspeli on yskinyt läpi kauden.

– Jos pelisysteemi harjoitellaan tiettyjen pelaajien kautta, niin hankala sitä on ajaa sisään muille pelaajille. Ei Kari Ketosen taktiikassa välttämättä ollut vikaa, avainpelaajien loukkaantumiset vain muuttivat tilannetta, Luoto sanoo.

Sakari Pusenius ja Kari Ketonen erosivat joukkueen peräsimestä sunnuntai-iltana. Maanantaiaamuna Luodolta kysyttiin, haluaisiko hän ryhtyä vetämään joukkuetta loppukauden ajaksi.

– Ei voi sanoa, että pyyntö tuli yllätyksenä sen jälkeen, kun Saku lähti, kuusi vuotta Rajaritareissa pelannut Luoto sanoo.

Vastuu valmentamisesta ei lankea yksin Luodon harteille. Luoto hoitaa päävalmentajan tehtäviä, mutta vastaa hyökkäyksen koordinoinnista Rick Websterin kanssa. Puolustuksen peluuttamisesta huolehtii Miika Heikkinen. Heikkinen on valmennustiimin harvinaisuus, sillä hän ei ole loukkaantunut.

Luodon mukaan loppukausi vedetään kunnialla läpi, tietysti ottamalla voitot jäljellä olevista otteluista.

– Yksinkertaistamme ja suoraviivaistamme hyökkäyspeliä. Jos onnistumme tekemään niitä asioita, joita pelaajat osaavat, niin yhteispelikin paranee.

Joukkue on nuori, mutta potentiaalin puutteesta ei Luodon mukaan ole heikosti sujuneella alkukaudella kyse.

– Luulisin, että kyseessä on ollut ennemminkin henkinen lukko, joka pitäisi nyt avata. Kokeneiden pelaajien loukkaantuminen heti alussa sai nuorten pasmat sekaisin.

Seuraavaan otteluun on aikaa kaksi viikkoa. Luodon mukaan siinä ajassa ei ole helppoa tehdä ihmeitä. Kyse on enemmän pelaajista itsestään.

– Toivottavasti nämä muutokset herättelevät joukkuetta. Jokainen voi kysyä itseltään, että miten he haluavat loppukaudesta suoriutua.

Haastattelun jälkeen Luoto on lähdössä vetämään harjoituksia ensimmäistä kertaa päävalmentajana. Tuttujen kavereiden eteen meneminen ei jännitä.

– Samojen jätkien kanssa ollaan oltu pitkään kasassa. Ei tässä ryhdytä pomottamaan. Mutta olen tietysti vastuussa valmennuksesta. Nyt niitä vastuunkantajia pitäisi löytyä enemmän myös kentältä.

Ensi kaudelle Luoto tähtää takaisin omalle paikalleen hyökkäykseen napsimaan heittoja kiinni.

– Valmentaminen kiinnostaa jossakin vaiheessa, mutta ei välttämättä vielä ensi kaudella. Silloin olisin mieluummin kentällä. Mutta hoidetaan loppukausi ensin alta pois.

Kuvateksti

Markku Luoto oli pettynyt, ettei Sakari Pusenius jatkanut enää Rajaritareiden peräsimessä, mutta otti hommat mielellään haltuunsa, koska ulkopuolista valmentajaa olisi ollut hankala saada kesken kautta enää sisään joukkueeseen.

Kuva: PEKKA HÖLKKI

Markku Luoto

22-vuotias lappeenrantalainen

Opiskelee teknillisellä yliopistolla tuotantotaloutta. Syksyllä alkaa 4. vuosi.

Pelipaikkana sisempi laitahyökkääjä, eli ottaa pelinrakentajan heittoja vastaan.

Ollut mukana amerikkalaisen jalkapallon maajoukkueringissä kolme vuotta.

Ollut sivussa peleistä niveltulehdusten vuoksi.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen