Ilona Ranta jahtaa omaa ennätystä ja muutamaa päänahkaa

LUM:n Ilona Ranta juoksee 400 metrin aitojen alkuerissä maanantaiaamuna. Hän kiittelee olojaan Osakassa. Kämppäkaverit auttavat pitämään ajatukset pois juoksemisesta ja hotellin ruoka on hyvää.

KAISA JUNTUNEN

OSAKA. Ilona Ranta vastaa pirteänä puhelimeen hotellihuoneessaan Osakassa lauantai-iltana. Lappeenrantalainen aituri ei ole näännyksissä Japanin helteissä.

– Täällä on tottakai lämmintä, mutta ilma tuntuu tosi sopivalta, Ranta kommentoi 30 asteen lämpötilaa.

Hän oli saapunut vähän aiemmin stadionilta, jossa oli seurannut muiden suomalaisurheilijoiden kanssa kuulafinaalia ja moukarin karsintaa.

– Oli hyvä käydä katsomassa stadion, ettei tarvitse mennä omaan kisaan niin, ettei ole nähnyt koko paikkaa.

Ranta oli huojentunut, kun stadion näytti oikein inhimilliseltä.

– Joskus isot stadionit näyttävät niin isoilta, että ratakierroskin näyttää ihan 800 metriltä. Nyt se näytti onneksi ihan tavalliselta 400 metriltä, Ranta naureskeli.

RANNAN OMA koitos on edessä maanantaina kello 10.50 (Suomen aikaa 4.50), jolloin juostaan naisten 400 metrin alkuerät.

– Välieriin minulla ei ole mahdollisuuksia, ellei niitä ole kolme. Tavoitteeni on se, että teen oman uuden ennätyksen ja saan muutaman päänahan siinä samalla.

Rannalla on takanaan loistava kisa opiskelijoiden universiadeissa Bangkokissa, jossa hän rikkoi Osakan kisojen B-rajan tuloksellaan 56,48.

– Tiesin koko kesän, että hyvä tulos pitää tulla. Se vaati vain kovan kisan.

Osakassa tulos saattaa parantua edelleen.

– Lihaksisto on hyvässä kunnossa. Bangkokissa tuntui, että varaa olisi nipistää ajasta vielä enemmän pois.

Ranta saa tietää sunnuntaina iltapäivällä ketkä kaikki juoksevat hänen kanssaan samassa erässä.

– Sillä ei ole sinänsä väliä, mutta kunhan ei tulisi ykkös- tai kakkosrataa.

OSAKAAN RANTA matkusti perjantaina. Sitä ennen hän oli Suomen joukkueen mukana harjoitusleirillä Marugamessa.

Ennen maanantain kisaa hän aikoo tehdä joitakin kevyitä harjoituksia.

– Käymme harjoituskentällä, jonne on sellainen 50 minuutin bussimatka. Siellä on ollut toistaiseksi aika tyhjää, vaikka muualla vilisee kauheasti ihmisiä.

Rannalla jatkuu kisoihin keskittyminen aitamatkan jälkeen, sillä hänellä on edessä naisten 4X100 metrin viesti ensi lauantaina.

– Varmasti ei tule paljon katsomossa istuttua, sillä se ei tee hyvää.

JÄNNITYS ON pysynyt toistaiseksi loitolla. Ranta kiittelee siitä huonejärjestelyjä. Jos hän olisi yksin hotellihuoneessa, ajatukset pyörisivät tauotta juoksemisessa.

Nyt hänellä on kämppäkavereinaan seiväshyppääjä Minna Nikkanen ja pikajuoksija Heidi Hannula.

Aika ei ole käynyt pitkäksi, vaikka urheilijoiden kisaohjelmaan ei kuulukaan nähtävyyksien kiertäminen ja japanilaiseen kulttuuriin tutustuminen.

– Kauheasti emme voi olla jalkojen päällä, joten kiertely jää vähiin. Vähän olemme käyneet tuossa hotellin lähellä olevissa kaupoissa.

Rannalla ja kumppaneilla olisi mahdollisuus katsoa huoneessaan elokuvia, mutta sellainen ajanviete ei ole ollut toistaiseksi tarpeen.

– Meillä on yhdeksän elokuvaa mukana ja vasta yhden olemme katsoneet. Se kertoo siitä, että ajanvietto-ongelmia ei ole ollut.

Ranta harmittelee vähän sitä, kun yhteydenpito kotimaahan kangertelee. Kännykkä ei toimi ja meilailu ei onnistu hotellihuoneessa olevasta internetistä huolimatta. Sähköpostiviestit eivät jostakin syystä kulje Lappeenrannan ja Osakan välillä.

MM-urheilijat on sijoitettu Osakassa muutamaan tiettyyn hotelliin. Suomen joukkueen kanssa samassa hotellissa liikkuu monien muiden maiden urheilijoita ja maailmantähtiä saattaa kävellä käytävällä vastaan. Kuuluisuudet eivät saa Rannan polvia notkahtamaan.

– Ihan tavallisilta ihmisiltä näyttävät, hän naurahtaa.

Hotellin ravintolapuoli on ottanut huomioon, että talo on täynnä urheilijoita. Ranta iloitsee siitä, että aamupalalla on tarjolla puuroa.

– Puuroa tuskin on normaalisti, se on varmaan erikoisjärjestely meitä varten. Muutenkin täällä on oikein hyvä ruoka, Ranta kiittelee.

LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kuvateksti

Suomen joukkueen hotelli on keskeisellä paikalla Osakan keskustassa. Ilona Ranta ja korkeushyppääjä Oskari Frösen tutkivat lähikojuja lauantaina.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen