Lappeenrannan työllisyystilanne on parempi kuin kertaakaan 15 vuoteen

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Työpaikkojen määrä kääntyi Lappeenrannassa kasvuu

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Työpaikkojen määrä kääntyi Lappeenrannassa kasvuun vuonna 2000. Sen jälkeen Lappeenrannan seudun työmarkkinoilla on riittänyt kysyntää työntekijöille jopa paremmin kuin koko maassa keskimäärin. Työttömien määrä on Lappeenrannan seudulla pudonnut alle puoleen lamavuosista.

Toki työttömien määrä on edelleen myös Lappeenrannan seudulla korkealla tasolla, jos vertailukohdaksi otetaan 80-luvun työttömyysluvut. Työttömiä oli viime vuonna Lappeenrannan seudulla vajaat 40 prosenttia enemmän kuin työllisyyden huippuvuonna 1989.

Toisaalta työllisyystilanne on nyt parempi kuin koskaan vuoden 1989 jälkeen.

– Tilanne on parempi kuin koskaan yli 15 vuoteen ja olemme menossa koko ajan parempaan suuntaan, Lappeenrannan työvoimatoimiston johtava työvoimaneuvoja Hannu Lankinen kertoo.

SUURET ikäluokat ovat jäämässä lähivuosina eläkkeelle. Kaakkois-Suomen TE-keskuksen erikoistutkijan Niilo Melolinnan mukaan heidän lähtönsä työmarkkinoilta ei vielä ole ratkaisevasti vähentänyt työvoiman tarjontaa. Työmarkkinoiden harmaiden panttereiden joukkopako eläkkeelle alkaa kuitenkin vääjäämättä ensi vuosikymmenellä.

Etelä-Karjalan maakunnan työmarkkinat ovat kaksijakoiset. Imatran seudulla työvoiman tarjonta on alkanut vähetä jo radikaalisti. Imatran työvoimatoimiston alueella työttömien määrä putosi heinäkuussa jo alle 13 prosenttiin työvoimasta, kun Imatran työvoimatoimiston alaisuuteen vuoden alusta liitetyn Parikkalan luvut putsataan tilastosta.

Pahimmillaan työttömyysaste Imatran seudulla nousi 90-luvun lamavuosina jopa 27 prosenttiin. Imatralla työttömien määrä on pudonnut siitä huolimatta, että Imatran seutu on menettänyt myös uudella vuosituhannella jo yli 1 000 työpaikkaa. Tilastokeskuksen mukaan työllisten määrä on Imatran seutukunnalla laskenut tasaisesti myös 2000-luvulla.

Kirjoittaja:
Matti Saarela