Teräväkatseinen yhteiskuntakriitikko

ANSSI SILVENNOINEN LAPPEENRANTA. Kaupunkilehti Lappeenrantalaisen päätoimitt

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Kaupunkilehti Lappeenrantalaisen päätoimittajalla Ari Toivosella oli hiljattain pienoinen pulma. Edessä ovat 50-vuotisjuhlat, ja syntymäpäiväkutsun kanteen piti keksiä miestä itseään osuvasti kuvaava luonnehdinta.

– Esimieheni sitten sanoi, että olen jääränä joukossa. Mielestäni se kuvaa minua aika hyvin. Kai minä sellainen jäärä olen, Toivonen sanoo.

Yliopistotutkintonsa puolesta Toivonen on ammatiltaan historiantutkija. Tie kaupunkilehden päätoimittajaksi on kulkenut muun muassa Etelä-Karjalan kauppakamarin asiamiehen ja Etelä-Karjalan ammattiopiston yhteiskunnallisten aineiden lehtorin töiden kautta.

– Ammattiopistossa olin varmasti aika erilainen muihin opettajiin verrattuna. Käytin varsin omaperäisiä konsteja, kun herättelin opiskelijoita ajattelemaan omilla aivoillaan.

Toivosen tavaramerkiksi ovat muodostuneet ärhäkkäästi kantaaottavat pääkirjoitukset. Päätoimittaja ei kätke mielipiteitään vakan alle.

– En nyt voi sanoa, ettenkö välillä kärjistäisi asioita tarkoituksella. En halua olla kirjoituksissani mitäänsanomaton.

Toivonen kertoo, että suorapuheisuus näkyy lukijapalautteen määrässä.

– Lukijoiden joukossa lienee varsin vähän niitä ihmisiä, joissa kirjoitukseni eivät herätä mitään tunteita. Toisaalta joku joskus sanoi, että minun juttujani lukiessa ei tarvitse arvailla, mitä milloinkin tarkoitan.

Toimittajan työstä Toivosella on myös selvä näkemys.

– Toimittajan on pyrittävä aina totuuteen. Olen huomannut, että kaikki eivät näin tee. Toisaalta toimittajan tehtävä ei ole opettaa lukijoitaan. Monet ylentävät itsensä suotta lukijoiden yläpuolelle.

Lehden pyörittäminen täyttää Toivosen aikataulun, mutta kalenterista löytyy aina aukko urheilun seuraamiselle. Monipuolisen urheilumiehen veri vetää kenttien ja kaukaloiden laidalle.

Lappeenrannan nykyistä urheiluelämää hän kehuu edustustason osalta laadukkaaksi. Toivosen mukaan niin joukkue- kuin yksilölajien seurat tekevät vahvaa juniorityötä, mutta parantamisen varaa on.

– Lajirajat ylittävässä yhteistyössä on kehittämistä. Mielestäni täällä pitäisi muutenkin keskustella laajemmin siitä, miten näitä seuroja voisi tukea, jotta juniorityö pysyisi laadukkaana jatkossakin.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen