Venäläiset eivät nosta talojen hintoja Etelä-Karjalassa

Huippukalliit omakotitalot ovat poikkeustapauksia.

OUTI SALOVAARA

Venäläiset eivät nosta kiinteistöjen kauppahintoja Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi venäläisten ostamien omakotitalojen hinnat eivät kaupanvahvistusasiakirjojen perusteella ole keskimääräistä korkeampia.

Maanmittauslaitoksen tuoreen tilaston mukaan Etelä-Karjalassa omakotitalot ovat täsmälleen samanhintaisia kuin esimerkiksi Kymenlaaksossa, missä venäläisiä ostajia on vähemmän. Taajamien omakotikiinteistöt vaihtoivat omistajaa tämän vuoden alkupuolella molemmissa maakunnissa keskimäärin 127 000 eurolla.

– Venäläiset ovat hyvin hintatietoisia. He tekevät tarjouksia ihan samalla tavalla kuin muutkin, eivätkä venäläisten tekemien kauppojen toteutuneet kauppahinnat ole tavallista korkeampia, romuttaa Lappeenrannan Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Irene Tuisku myytin mitä hyvänsä maksavista venäläisistä.

Kaupanvahvistusasiakirjojen mukaan vuonna 2006 venäläiset tai venäläissyntyiset ostivat esimerkiksi Lappeenrannasta kahdeksan ja Imatralta kuusi omakotitaloa. Lappeenrannassa venäläiskauppojen keskihinta oli reilut 146 000 euroa ja Imatralla reilut 93 000 euroa.

Kun venäläisten tekemien talokauppojen keskihintaa vertaa kaikkien myytyjen omakotitalojen keskihintoihin, ovat venäläiset itse asiassa ostaneet hieman keskiarvoa edullisempia taloja.

Etelä-Karjalan OP-kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Ari Punnonen sanoo, että venäläisten vaikutus Etelä-Karjalan kiinteistökaupassa voi tuntua silloin, kun kyseessä on korkeatasoinen loma-asunto tai omakotitalo järven rannalla.

– Niistä venäläiset voivat olla valmiita maksamaan napakampia hintoja, hän sanoo.

Näissäkään tapauksissa ei Punnosen mukaan ole kyse siitä, että venäläiset sumeilematta maksaisivat pyydetyn hinnan.

– Eivät venäläiset mitään tuplahintoja maksa, vaan he vain tekevät korkeampia tarjouksia.

Etelä-Karjalassa on parhaillaan myynnissä viisi yli puolen miljoonan euron hintaista omakotitaloa. Kiinteistönvälittäjien mielestä kyseessä ei ole omakotitalojen hintojen nouseminen yleisesti, vaan tavanomaista kalliimmat yksittäiset talot. Päinvastoin hinnat ovat Irene Tuiskun mukaan hieman laskeneet.

– Sekä omakoti-, kerrostalo- että rivitalojen toteutuneet kauppahinnat ovat pikkuhiljaa hieman laskeneet. Lasku alkoi noin vuosi sitten, sanoo Irene Tuisku.

Maakunnan tiettävästi kaikkien aikojen kalleimmasta omakotitalosta Saimaan rannalla Skinnarilassa pyydetään 1,98 miljoonaa euroa eli lähes 12 miljoonaa markkaa.

Koko Suomesta löytyy oikotie.fi-sivuston perusteella 13 kalliimpaa omakotitaloa kuin Skinnarilassa myynnissä oleva talo. Ne kaikki ovat yhtä Turussa sijaitsevaa omakotitaloa lukuunottamatta pääkaupunkiseudulla tai sen läheisyydessä sijaitsevia taloja, joista monet ovat meren rannalla.

Maakunnan kalleimmat talot keskittyvät Lappeenrantaan. Huippuhintaiseen taloviisikkoon kuuluu neljä taloa Lappeenrannasta ja yksi Ruokolahdelta.

Lähes kahden miljoonan euron arvoista taloa välittää Kiinteistömaailma. Myyntineuvottelija Raino Kinnusen mukaan korkean hinnan taustalla on muun muassa talon korkeatasoisuus, tilavuus, hyvä sijainti ja oma ranta.

– Toivomme, että uusikin omistaja on suomalainen ja löytyy Etelä-Karjalasta. Toivottavasti täältä löytyy tarpeeksi varakkaita ostajia, Kinnunen toteaa.

Irene Tuisku ei usko, että huippukalliille talolle löytyy ostajaa maakunnasta.

– Näihin kohteisiin ostaja tulee melko varmasti muualta, Tuisku uskoo.

Huippukalliit talot ovat yksittäistapauksia. Irene Tuiskun mukaan esimerkiksi Lappeenrannassa suurin osa omakotitaloista myydään 150 00-200 000 eurolla.

– Yli 250 000 euron hintaisia taloja ei ole niitäkään hirveästi, hän sanoo.

Ökytalot ovat pääosin melko uusia, mikä kertoo siitä, että suomalaiset rakentavat nykyisin entistä isompia ja paremmin varusteltuja taloja.

Esimerkiksi Lappeenrannassa rakennuslupaa haettiin viime vuonna keskimäärin 138-neliöisille taloille. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana keskimääräinen huoneistoala nousi 143 neliöön.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Lauritsalan kartano 35 000 neliön tontteineen vaihtaa omistajaa 750 000 eurolla. Kauppoja ei vielä ole tehty, mutta kiinnostuneita ostajaehdokkaita on ollut runsaasti.

Etelä-Karjalan kalleimmat

omakotitalot 2006-2007

Lappeenranta, Kimpinen: hinta 447 230 euroa. Myyty heinäkuussa 2006.

Imatra, Saarlampi: hinta 380 000 euroa. Myyty lokakuussa 2006.

Taipalsaari, Jauhiala: hinta 340 000 euroa. Myyty maaliskuussa 2007.

Savitaipale, Peltoinlahti: hinta 304 000 euroa. Myyty elokuussa 2006.

Lähde: Maanmittauslaitos

Kirjoittaja:
Outi Salovaara